Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu afirmă, într-o scrisoare, că Liviu Dragnea a devenit "vulnerabilitatea majoră" a partidului. Reacțiile social-democraților sunt împărțite.

  • Eugen Nicolicea: "Demisia este un act unilateral și despre act unilateral răspunde cel căruia i s-a cerut demisia. Dar a cere demisia cuiva este o solicitare care nu ține ca rezolvare decât efectiv de voința respectivă. Până la scrisoarea aceasta toată lumea era încântată (de Dragnea - n.r)”.
  • "Susțin Scrisoarea semnată de colegii mei pentru că am convingerea că PSD poate să facă în continuare lucruri bune pentru România...Din păcate, Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii și spaime imaginare", a scris pe Facebook președintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu. Acesta este unul dintre liderii partidului apropiați de Liviu Dragnea.
  • "A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai așa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situația noastră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic și social pe care le-a luat Guvernul”, a precizat vicepremierul Paul Stănescu într-o declarație transmisă Agerpres.
  • "De la alegerea președintelui Iohannis nu mă mai surprinde nimic la români", a replicat fostul ministru al Educației, Liviu Pop, întrebat la Digi 24 dacă a fost surprins de apariția scrisorii. El a spus că nu vede motive pentru demisia lui Liviu Dragnea.
  • Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat la Digi 24 că scrisoarea e foarte moderată, întrucât cere doar demisia liderului partidului. El a mai spus că susține "demersul dezbaterii" pentru a rezolva "starea" din interiorul PSD.
  • Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, este printre contestatarii lui Liviu Dragnea. "Da, am semnat scrioarea pentru că eu consider că este un demers legitim care demonstrează că suntem un partid serios și responsabil”, a declarat Marian Neacșu, pentru HotNews.ro.
  • ”Am încercat într-o modalitate succintă să facem o analiză a situației partidului. Sunt 18 măsuri care ar trebui să fie luate. Dincolo de persoane este foarte important să avem în vedere interesele României și ale partidului, să ne gândim la viitor", a susținut Adrian Țuțuianu, adăugând că demersul este susținut de mai mulți membri PSD și asta se va vedea la CEx.
Comitetul Executiv Național al PSD se va reuni vineri, la ora 12:30.
  • "Cele trei persoane care au asumat documentul nu am făcut decât, la rugămintea colegilor, să publicăm documentul, să fim interlocutorii presei pentru a răspunde întrebărilor...Suntem suficient de mulți președinți de organizații care aderăm la principiile acestui document pentru ca el să nu mai fie luat în derâdere de Liviu Dragnea", a declarat la Antena 3 Gabriela Firea.
  • Aflată la Roma, Rovana Plumb s-a declarat "mâhnită" de această scrisoare, care este o "lovitură incorectă aplicată într-un moment prost ales", cu referire la apropiata Președinție a Consiliului UE și cele două rânduri de alegeri de anul viitor.
  • Într-o postare pe contul său de Facebook, liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, spune că susține scrisoare semnată de colegii săi, argumentând că are convingerea că "PSD poate să facă în continuare lucruri bune pentru România". De asemenea, el spune că problemele personale ale lui Liviu Dragnea fac ca modificările la legile justiției să nu poată fi realizate, iar acesta "nu mai este omul pe care l-a cunoscut în urmă cu ceva ani".

În plus, PSD se apropie de "finalul luptei cu abuzurile în justiție".

Ministrul Fondurilor Europene a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că PSD s-a confruntat de când e la guvernare cu "atacuri politice, judiciare care încearcă să împiedice această guvernare pentru români". Ea a mai spus că scrisoarea "destabilizează" partidul și a făcut apel la unitate. 

Scrisoarea împotriva liderului PSD, despre care se spunea că a fost semnată de aproximativ 30 de lideri social-democrați, a fost asumată miercuri doar de către primarul Gabriela Firea, vicepremierul Paul Stănescu și senatorul Adrian Țuțuianu. În scrisoare, cei trei lideri PSD îi cer lui Dragnea să demisioneze de la șefia partidului, să o numească pe Viorica Dăncilă președinte interimar, dar și adoptarea unei "inițiative legislative privind amnistia și grațierea, după o largă consultare și dezbatere".

 

 

 

A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai așa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situația noastră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic și social pe care le-a luat Guvernul. Am propus, de asemenea, un plan de măsuri, unele imediate, altele pe termen mediu, care să ne asigure păstrarea guvernării, a poziției de cea mai puternică forță politică a României și premisele câștigării alegerilor care vor avea loc anul viitor”, a precizat Paul Stănescu într-o declarație transmisă AGERPRES.