Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu consideră că România este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt ”aberații” și vrea să transmită Comisiei Europene că țara noastră nu mai dorește să coopereze în cadrul Mecanismului.

Tăriceanu, a anunțat, miercuri, după publicarea raportului MCV, că va propune Guvernului să transmită Comisiei Europene (CE) că România nu mai dorește să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

În opinia sa, țara noastră este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt "aberații".

”O să deschid o discuție și cu președintele Camerei Deputaților pe acest subiect și cu premierul Grindeanu și o să-l rugăm și pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare și care practic stabilește un tratament discriminatoriu pentru România”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a adus în discuție imunitatea parlamentară și a afirmat că recomandările CE legate de motivarea votului dat de parlamentari cu privire la imunitate i se par total neavenite.

”Ar fi trebuit ca prin concluzia finală să se recomande ridicarea MCV. Ei bine, nu. Aici este o poveste fără sfârșit. Țintele sunt în mișcare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva făcut. Tot timpul se mai găsește ceva de făcut. Sunt aberații în raport. Se recomandă Parlamentului să-și motiveze deciziile. Nu știu cum să facem: să invit pe fiecare senator să-și motiveze votul? Nicăieri, în nicio țară Parlamentul nu motivează deciziile. E un vot, votul poate să fie deschis sau secret. Nu se motivează aceste decizii. Nu facem noi în România reguli altfel decât sunt în altă parte. Nu funcționează imunitatea în România altfel decât funcționează în altă parte. Imunitatea în România nu este nici mai cuprinzătoare, nici mai puțin cuprinzătoare decât în alte părți. Acest gen de recomandări mi se par total neavenite”, a mai spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall a anunțat că Guvernul salută raportul Comisiei Europene privind MCV, pe care îl consideră a fi bun, confirmând existența unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român și indicând o perspectivă clară de încheiere a monitorizării.

Birchall a afirmat că Guvernul va continua să lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandări care "nu reflectă întocmai progresele României așa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât și de prezentul raport"

"Este al patrulea raport pozitiv consecutiv prin care se califică progresele României ca fiind majore, demonstrând și certificând astfel menținerea parcursului sustenabil în ceea ce privește atingerea obiectivelor acestui Mecanism"

, a declarat Ana Birchall, miercuri, la Palatul Victoria.

Ministrul pentru Afaceri Europene a precizat că obiectivul României este de a încheia MCV pentru a plasa România în mod corect în rândul tuturor celorlalte state membre care sunt suspuse unor instrumente orizontale de evaluare și monitorizare cu privire la ariile care fac obiectul MCV și care sunt aplicabile tuturor statelor membre UE.

"Contând în permanență pe sprijinul Comisiei în atingerea obiectivului de finalizare a MCV vom continua să pledăm ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor inițiale ale MCV stabilite prin decizia Comisie din decembrie 2006"

, a spus Birchall.

Ministrul a mai adăugat că raportul Comisiei Europene menționează perspectiva unei evaluări anticipate în 2017 pentru finalul anului curent și că "vom continua să implementăm recomandările care acoperă acțiuni care sunt deja în curs de operaționalizare sau cele care au o perspectivă temporală intrinsecă și care se referă, de exemplu, la implementarea strategiei anticorupție 2016-2020".