Referendum intern în USR privind poziționarea față de referendumul CpF și față de familie
Partidul Uniunea Salvați România a declanșat luni un referendum intern pe tema poziționării partidului față de inițiativa de modificare a articolului 48 din Constituție. De rezultatul referendumului depinde revenirea fondatorului Nicușor Dan în USR.
Referendumul se va desfășura între 7 și 13 august, iar cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:
- "Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?” Variante de răspuns: DA / NU.
- "Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului
Coaliției pentru Familie?” Variante de răspuns: PRO / CONTRA.
USR susține că acest referendum de consultare a tuturor membrilor unui partid constituie o premieră în istoria politică a României de după 1989.
Referendumul intern se desfășoară prin intermediul unei platforme online, iar membrii USR pot vota de pe orice terminal conectat la Internet.
Potrivit unui comunicat postat pe site, până la ora 10:00, au votat 332 de membri din 1829, ceea ce înseamnă 18,16% prezența la vot.
"Înainte de începerea referendumului, în fiecare filială a partidului au avut loc dezbateri, cu argumente pro și contra poziționării. În final, NU vor exista pierzători și câștigători. Doar USR-ul câștigă pentru că organismele de conducere vor putea lua decizii știind cum se poziționează majoritatea colegilor din partid pe un anumit subiect”,
a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al formațiunii.
"Uniunea Salvați România este primul partid din România care și-a asumat prin statut consultarea tuturor membrilor în problemele de interes ale partidului. Rezultatele referendumurilor interne vor constitui o bază pentru luarea deciziilor legale în cadrul Biroului Național al partidului", se arată în comunicat.
Două tabere
Cei din tabăra Clotilde Armand-Sergiu Moroianu (chiar dacă aceasta din urmă a fost exclus din partid tot mai are un cuvânt de spus) se situează pe aceeași poziție cu Coaliția pentru Familie, militând pentru modificarea art. 48 din Constituție, astfel încât acesta să stipuleze că o căsătorie este întemeiată între un bărbat și o femeie.
USR Popular
"USR Popular dorește pentru România o societate unde copiii sunt crescuți de tatăl și de mama lor, fiecare cu meseria și cariera pe care și-o aleg, unde femeile sunt susținute de familie pentru a avea numărul de copii pe care și-l doresc, unde creșele, grădinițele, sistemele de sănătate și de educație și prosperitatea țării le permit să-și dezvolte o carieră plină de satisfacții, în paralel cu rolul de mamă, dacă și-l doresc", se arată în clipul de promovare al acestei taberei.
Prosperitatea nu poate exista fără "creștere sau măcar stabilitate demografică", se mai arată în clip, atrăgându-se atenția asupra declinului demografic cu care se confruntă România în ultimii ani.
USR Popular susține că, în acest context, e nevoie de încurajarea familiilor tinere, precizând că autoritățile române trebuie să ia măsuri pentru a încuraja viața, pentru a susține femeile și copiii și, în general, pentru a proteja familia, "mediul optim de creștere și de educare a copiilor".
Enumerând problemele cu care se confruntă familia, naratorul explică faptul că e nevoie de o "însănătoșire a mentalităților" și că "instituția căsătoriei - temelia familiei - să fie întărită, nicidecum diluată prin măsuri artificiale de inginerii sociale", "de inspirație marxist-totalitară".
În final, sunt amintite și familiile monoparentale.
Toleranță socială, economie de piață
Și USR Liberal a postat pe youtube un clip de promovare în care susține că această aripă este majoritară în partid.
Susținătorii acestei tabere se revendică drept "apărătorii în România ai principiilor liberalismului european".
"Suntem un partid liberal în înțelesul său profund și e nedrept să încasăm critici din toate părțile pentru că refuzăm să ne poziționăm, adică să spunem cine suntem cu adevărat", se spune în clip.
Totodată, se precizează că România trebuie să fie reduta liberalismului european în această parte a Europei afectată de autoritarism".
Respingând modificarea Constituției, USR Liberal pledează, în același timp, pentru parteneriatul civil.
Platforma USR Liberal poate fi consultată și pe www.romaniamoderna.eu.
Miza referendumului
USR a ezitat mult timp să se poziționeze în privința referendumului privind familia. În cele din urmă, la începutul lunii iunie, Biroul Național a decis că USR nu va susține revizuirea Constituției în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat și femeie. Decizia a dus la demisia președintelui-fondator Nicușor Dan, deși acesta fusese reales în fruntea partidului, la congresul partidului din mai.
Ulterior, aceasta și-a exprimat dorința de a reveni în partid, în funcție de rezultatul referendumului.
Pe 31 iulie, într-un interviu la Adevărul Live, Nicușor Dan a reafirmat că nu va reveni în USR, dacă la referendumul intern va câștiga tabăra care respinge modificarea Constituției.
"Nu cred că sunt mulți
hotărâți ca USR să se ducă în zona de progresism care se ocupă de
drepturile minorităților sexule. Dacă se duce aici, USR își îngustează
baza electorală și-și taie șansele de a mai avea primari în cam toate
orașele... Nu cred că e o temă care mobilizează. Remus Cernea, cel care a susținut cel mai mult această idee, a făcut doar 6.000 de voturi", a explicat Nicușor Dan, adăugând că el e de acord cu modificarea definiției căsătoriei din legea fundamentală.
Comentarii