În cea de-a doua zi a referendumului privind redefinirea căsătoriei, au fost înregistrate diverse nereguli, de la turism electoral, la preoți care au venit cu oameni la vot sau continuarea campaniei la tv sau în online.

 Nici a doua zi a referendumului nu a fost lipsită de incidente. 


  • Asociația Pro Democrația își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea că votul multiplu prin practica ”turismului electoral” să influențeze rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018. 

Turismul electoral se bazează pe transportarea organizată a votanților de către persoane și organizații interesate în alte localități pentru a vota și a reprezentat o practică frecvență de fraudă electorală în scrutine anterioare din România. 

Un indiciu important pentru această stare de fapt se regăsește în statistica prezenței la vot publicate de Biroul Electoral Central. Astfel, dacă la scrutinul parlamentar din 2016 (cel mai apropiat reper pentru această analiză) la vot s-au prezentat 7.212.022 votanți, dintre care 346.620 pe liste suplimentare, până astăzi la oră 13:00 s-au prezentat la urne 2.134.579 vontanti, dintre care 239.736 au votat pe liste suplimentare. (Detalii, aici)

Sesizările de pe site-ul votcorect.ro se referă la continuarea campaniei în online sau pe posturile de televiziune, preoți care au adus oameni la vot și, în unele cazuri, au încercat să intre în cabine cu votanții, afișe cu mesaje pro-referendum în fața unor secții, pliante pro-referendum în cutii poștale etc. (Toate sesizările, pe votcorect.ro

  • Realitateaderesita.net scrie că una dintre cele două secții din Băile Herculane a fost amenajată chiar în sediul Protopopiatului Ortodox din stațiune. 
  • La Liceul Matei Basarab din Capitală există două secții în care s-a votat doar pe liste permanente, deoarece secțiile au fost create pentru 5.000 de moldoveni cu cetățenie română care locuiesc toți la aceeași adresă.
  • Poliția a primit mai multe sesizări, dar unele nu s-au confirmat. 
  • Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în Călărași, polițiștii au întocmit dosar penal unei persoane care după ce votat și a introdus buletinul de vot în urnă, a cerut un alt buletin și a mai votat o dată, motivând că de această dată a votat în numele mamei sale.
  •  Polițiștii din Dolj efectuează verificări după ce au fost sesizați că într-o comună primarul și mai mulți consilieri locali au transportat cetățeni la secția de votare.
  • Primarul comunei Șpring din județul Alba, Daniel Rusu, a anunțat că va începe lucrările la rețeaua de apă din satul cu cel mai mare procent de prezență la referendumul pentru redefinirea familiei, scrie Mediafax.