Vicepreședintele USR și fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat că va sesiza Comisia Europeană dacă PSD și PNL introduc pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

El a calificat modificările făcute pe ascuns ca fiind "un derapaj extrem de grav de la ceea ce înseamnă statul de drept în Uniunea Europeană".

„Astăzi, în Senatul României s-a legiferat hoția, s-a legiferat abuzul, pentru că până în acest prag propus de PSD, PNL, UDMR de 250 000 de lei, nu va mai fi abuz în serviciu și toți funcționarii publici au semnalul acesta că pot abuza, pot crea prejudicii de 49.000 de mii de euro, pentru că nu vor răspunde decât contravențional”, a declarat Stelian Ion.

Fostul ministrul al Justiției a arătat că proiectul votat astăzi de PSD, PNL și UDMR este chiar mai grav decât OUG 13 din 2017, pentru că pragul este unul mai mare. Atunci era 200.000 de lei, acum este un prag de 250.000 de lei, cu motivația uluitoare a creșterii inflației.

„Liviu Dragnea poate fi fericit acum, pentru că își vede în sfârșit visul împlinit din 2017. Nu a apucat el să beneficieze de aceste modificări. Dau vor beneficia alții. Legea este croită pentru a încuraja infracțiunile, nu pentru a le descuraja. Din păcate, ministrul Cătălin Predoiu nu a fost la aceste discuții și este complice, autor moral al acestei nenorociri care se abate asupra legislației penale”, a spus Ion. 

În contextul în care modificarea Codurilor Penale este și jalon în PNRR, USR va sesiza Comisia Europeană dacă PSD și PNL introduc pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

„Vom aduce la cunoștință aceste aspecte Comisiei Europene. Lucrurile nu pot rămâne așa, pentru că ce se întâmplă este extrem de grav și nu puteam în România europeană, în România anului 2023, să asistăm cu mâinile în sân, cum mii de dosare penale, de corupție, de infracționalitate organizată, cu prejudicii de miliarde de euro se închid din pricina deciziilor CCR, cum se legiferează practic abuzul în serviciu pentru sume până în 50.000 de euro. Este de așteptat că oamenii vor ieși în stradă pentru că este prea mult”, a spus Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Tot miercuri coaliția PSD-PNL-UDMR a respins în Senat un proiect depus de USR cu privire la pragul pentru abuzul în serviciu la nivelul unui salariu minim pe economie.

„Decizia Curții Constituționale impunea un prag, dar pragul acesta trebuie să fie rezonabil. Noi am propus un prag la nivelul salariului minim pe economie. Până la urmă, și o pensie medie poate fi luat drept prag, pentru că nu poți spune în România că un salariu minim pe economie sau o pensie pe care o primesc majoritatea românilor nu sunt sume rezonabile care să fie avute în vedere drept prag valoric. Concluzia este una singură PSD, PNL, UDMR, toți orchestrat de Iohannis, vor să fac din România un rai infracțional”, a conchis Stelian Ion.