Comitetul Executiv al PSD a decis noi nume de miniștri în ședința de vineri, printre care schimbarea Anei Birchall de la Justiție și numirea liderului PSD Argeș, Șerban Valeca, la Ministerul Educației.

UPDATE Dana Gîrbovan a scris, tot pe Facebook, că a acceptat de principiu propunerea, cu condiția de a-i fi asigurată independența deplină în exercitarea mandatului și ca președintele Klaus Iohannis să fie de acord ”în principiu” cu propunerea sa în funcție.

"Am solicitat acest lucru pentru că nu doresc că ministerul să devină subiect de dispute politice și electorale între palate, ci discuțiile publice să fie pe găsirea de soluții pentru problemele din justiție", a scris Gîrbovan.

Acesta a mai subliniat că este deschisă să colaborez, în ipoteza în care Președintele e de acord cu numirea, atât cu toți factorii decizionali, cât și cu toți cei interesați, "pentru a avea o justiție independența, eficientă și respectată în România, astfel încât cetățeanul să vadă că drepturile și libertățile sale sunt respectate și protejate".


+++

UPDATE Ministrul remaniat al Justiției, Ana Birchall, a scris pe Facebook faptul că nu s-a dus la Cotroceni după ședința CExN, ci la sediul ministerului.

 

+++

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a spus la finalul ședinței că luni îl va suna pe președintele Klaus Iohannis și îi va trimite propunerile de miniștri și speră că acesta le va accepta.

Legat de informațiile potrivit cărora Ana Birchall a plecat în toiul ședinței CExN la o întâlnire privată cu președintele Klaus Iohannis, premierul a spus: "Nu știu despre acest lucru, dar dacă doamna Birchall a făcut acest lucru este foarte grav. Este membru PSD și problemele le rezolvăm în interiorul partidului".

Dăncilă a adăugat că i-a explicat lui Birchall că o vrea pe Dana Gîrbovan la șefia Ministerului Justiției pentru că vrea pe cineva "din rândul magistraților" și care nu este "înregimentat politic", pentru a avea certitudinea că există o bună conluclare și va exista consens.

De asemenea, șefa PSD a declarat că a discutat înainte cu Dana Gîrbovan și a rugat-o să vină în funcție, date fiind experiența și respectul de care se bucură în domeniul justiției.

Viorica Dăncilă vrea să mai facă și alte modificări în Guvern, dacă lucrurile nu merg bine.

"Acolo unde lucrurile nu vor merge bine, binînțeles că va trebui să remaniez și să aduc alte persoane. Nu aș da un orizont de timp, pentru că, dacă nu sunt miniștri care își respectă promisiunile sau programul de guvernare, este normal ca să iau decizii imediat", a punctat aceasta.

+++

Astfel, Ana Birchall va preda portofoliul justiției, care va fi preluat de Dana Gârbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor și susținător al multor modificări ale legilor justiției adoptate de coaliția PSD-ALDE, inclusiv OUG 13. Ea este o apropiată a lui Florin Iordache și un critic al președintelui Iohannis. 

Potrivit unei decizii a CCR, Gârbovan trebuie să iasă din magistratură pentru a ocupa funcția de ministru.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost schimbată la presiunea aripii Dragnea din PSD, după propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care fac, între altele, mai dificilă liberarea condiționată, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. În plus, pesediștii ar fi fost nemulțumiți că modificările au fost promovate rapid, prin OUG.

Deși abia numită, Birchall a mai avut neînțelegeri cu Dăncilă. Ea s-a pronunțat chiar pentru desființarea controversatei Secții de anchetare a magistraților.

Birchall devine în schimb vicepremier pentru parteneriate strategice, post deținut acum de Mihai Fifor. Fifor va deveni ministru plin de interne, poziție pe care o deține acum interimar.

Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru industrie din Camera Deputaților, este propus ca vicepremier pentru probleme economice, post deținut interimar de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. 

În telegramele Wikileaks, Iancu era prezentat ca "omul Gazprom". Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul său de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București". 

Pentru poziția de ministru al educației este propus Șerban Valeca, șef al PSD Argeș, un fost apropiat al lui Liviu Dragnea.

Dăncilă a vrut în CEx să îl propună pe Florin Lixandru, secretar de stat la MEN, dar majoritatea membrilor Comitetului Executiv au vociferat, au mai spus sursele citate.