Guvernul va avea noi miniștri, dar nu va fi o schimbare radicală la față a Executivului.

Luni dimineață, Carmen Dan, ministrul de Interne, și-a anunțat demisia, iar ALDE a retras sprijinul acordat ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, propunînd ca în locul acestuia să fie numită Ramona Mănescu, fost europarlamentar.

Pentru Ministerul de Interne, PSD îl propune pe Nicolae Moga, senator de Constanța.

De asemenea, Mihai Fifor va reveni în Guvernul României, ca vicepremier pentru parteneriate strategice, post ocupat interimar de Ana Birchall.

Ea a spus că va fi propus și un vicepremier pentru parteneriate economice, fără a preciza numele acestuia.

„Am propus pentru vicepremier pe parteneriate strategice pe Mihai Fifor, având în vedere că ne aflăm la finalul interimatului pentru acest portofoliu. Pentru vicepremier pe probleme economice, interimatul se finalizează la jumătatea lunii august. Vom avea o nouă discuție legată de acest portofoliu și, bineînțeles, de ministerele pe care le vom evalua în continuare”, a declarat luni premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă, care este și președintele PSD, a spus că se impunea schimbarea din fruntea Ministerului de Interne din cauza percepției publice asupra acestui minister, dar nu a vrut să spună unde a greșit Carmen Dan. 

„Am spus că percepția publică legată de Ministerul de Interne și Ministerul de Externe nu este una foarte bună... Pentru mine este important ca percepția să fie una pozitivă”, a spus Dăncilă.

Ea a ținut să precizeze că nu a luat această decizie pentru că așa a cerut președintele Klaus Iohannis: „Sublinez că nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis și pentru că așa cred eu că acest guvern va avea mai multă credibilitate”.

Întrebată de ce nu a luat această decizie până acum, dat fiind că a trecut aproape un an de la violențele din 10 august: „Decizia nu este neapărat legată de ce s-a întâmplat pe 10 august. S-au adunat mai multe lucruri”, a mai spus premierul, care a spus că nu va face în fața presei analiza activității unui ministru.

Anterior, Dăncilă anunțase că a evaluat activitatea mai multor ministere și că vor fi discuții despre o remaniere în cadrul ședinței conducerii PSD de luni.

„S-a lucrat la evaluarea miniștrilor în această săptămână. Nu am terminat această evaluare. Luni, în Comitetul Executiv Național, vom vorbi despre o remaniere. Am făcut evaluarea pe opt ministere. După ce o să prezint această evaluare în CEx, vom hotărî împreună ce miniștri sunt remaniați și ce miniștri nu sunt, bineînțeles, la propunerea primului-ministru”, a spus premierul Viorica Dăncilă sâmbătă, la Călărași.

Viorica Dăncilă a mai anunțat că, la CEx al PSD de luni, vor fi făcute propuneri și pentru funcțiile de vicepremieri conduse interimar de Ana Birchall și Eugen Teodorovici. Premierul a precizat că după Comitetul Executiv al partidului va avea o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.