Avocatul Poporului, Renate Weber, susține că prezentarea certificatului verde în restaurante ori la nunți încalcă unele drepturi și libertăți, iar pentru instituirea acestei obligativități era nevoie de o lege, nu de o Hotărâre de Guvern.

"Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ", a declarat Renate Weber la DigiFM.

Citește și: Guvernul a aprobat obligativitatea certificatului COVID, dar și restricții pentru nevaccinați

Singura soluție, spune Renate Weber, e ca persoanele afectate de noile restricții să atace în instanță decizia Guvernului.

"Dacă vă uitați la ce se întâmplă în alte țări, gen Franța, Italia, unde aceste restricții au fost impuse prin lege și au trecut prin controlul de constituționalitate. În Franța a făcut destul de multă vâlvă decizia consiliului constituțional. Așa era firesc să se întâmple și la noi. Persoanele care se simt afectate de restricțiile din această Hotărâre de Guvern vor putea să atace actul normativ în contencios administrativ", a mai precizat aceasta.