Renate Weber recunoaște că UE s-a birocratizat excesiv în ultimii ani, dar atrage atenția că soluția nu e distrugerea ei, ci adaptarea la noile provocări. În privința României, eurodeputatul spune că ar fi putut face mult mai mult cu banii europeni.

EurActiv.ro: Ce a câștigat și ce a pierdut România în cei nouă ani de când este membră UE?

Renate Weber: Apartenența la UE, ca și apartenența la NATO au fost opțiuni strategice ale României, iar evaluarea lor trebuie făcută pe termen lung. Erau singurele opțiuni corecte pe care România trebuia să le facă, țara neputându-și permite să fie neutră, izolată din punct de vedere economic sau militar strategic.

Avantajele apartenenței la UE s-au văzut cel mai bine în schimbarea mentalității românilor. Încet-încet, spiritul critic și civic și-au găsit locul și la noi.

Sigur, din punct de vedere economic am fi putut sta mult mai bine și am fi putut face mult mai mult cu banii puși la dispoziție de UE.

De exemplu, cred că ne-am fi putut reface într-o proporție uriașă infrastructura și cea rutieră și cea feroviară. Nu e vina Uniunii că, din diverse motive, o parte din bani nu au fost accesați iar o altă parte au fost risipiți.

EurActiv.ro: Un sondaj publicat luni și realizat în opt state membre arată că aproape jumătate dintre cei chestionați doresc un referendum privind rămânerea în Uniunea Europeană. Vă temeți pentru viitorul UE?

Renate Weber: Euroscepticismul este la modă. Din păcate. Dar asta arată cât de puțin pregătiți sunt oamenii să facă față greutăților de moment și cât de ușor se lasă ademeniți de un populism găunos. Pe mine mă surprinde memoria scurtă a celor care azi spun că, dacă ar ieși din UE, problemele lor s-ar rezolva, uitând că Uniunea Europeană a fost decenii întregi spațiul de prosperitate și bunăstare al cetățenilor europeni.

Este adevărat că, de câțiva ani, ne confruntăm cu diferite crize pe care tot nu reușim să le depășim. La fel de adevărat este că în ultimii ani Uniunea Europeană s-a birocratizat excesiv și complet ne-necesar. Dar soluția nu este ieșirea din UE sau distrugerea acestui proiect european, ci adaptarea, din mers, la aceste noi provocări și schimbarea a ceea ce trebuie schimbat: pe de o parte, reducerea birocratizării, punerea în valoare a principiului subsidiarității acolo unde e cazul și lăsarea unor decizii la latitudinea statelor membre, iar, pe de altă parte, prezervarea a tot ce a stat la fundamentul construcției europene: valorile democratice, protecția drepturilor și libertăților fundamentale, piața unică, libertatea de mișcare, Europa socială și altele.

EurActiv.ro: Ce ar trebui să facă România pentru a nu mai fi "codașa" Europei în numeroase clasamente și statistici?

Renate Weber: România nu trebuie să-și propună să schimbe statistici europene. Ea trebuie doar să își respecte proprii cetățeni și să se respecte pe sine, ca țară.

Asta înseamnă să gândească nu de pe o zi pe alta, ci pe termen mediu și lung, să facă strategii și programe pe care să le ducă la bun sfârșit.

Să oprească furtul, fie că-l numim corupție sau evaziune fiscală, el e până la urmă un furt din ceea ce am putea numi patrimoniul nostru comun, să colecteze bani la buget, aducând economia subterană la suprafață, iar banii astfel salvați și colectați să-i investească în educație, în cercetare și inovare, în noile tehnologii care pot asigura și o piață a muncii cu locuri de muncă stabile, dar și competitivitatea noastră în raport cu celelalte țări. Investiția în resursa umană, de la educație la sănătate, la cultură, mi se pare esențială și numai ea va da rezultate pe termen lung.