Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară (PMP) a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, convocarea unui Congres Extraordinar în data de 25 martie.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PMP, se arată că "România merită în Schengen și îi vom invita pe toți românii, indiferent de convingerile politice, să ni se alăture și să sprijine această cauză".

"Vrem să știe fiecare român cum putem deveni liberi în Uniunea Europeană. Și pentru asta vom organiza un congres. R. Moldova trebuie susținută în aceste vremuri dificile, când Rusia amenință cel de al doilea stat românesc. Noi credem în destinul Unirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Și pentru a reafirma crezul nostru avem nevoie de un congres", se mai arată în mesaj.

Formațiunea transmite și că anul 2024 "trebuie să găsească Dreapta Unită în jurul valorilor precum Demnitate, Libertate și Dreptate" și, indiferent de obstacole, "ne vom continua drumul pentru că noi credem în România și destinul ei european!".

Liderul formațiunii, Eugen Tomac, a declarat că PMP este în negocieripentru realizarea fuziunii cu alte partide.

+++

Pe 19 februarie 2022, Congresul Extraordinar al Partidului Mișcarea Populară l-a ales pe Eugen Tomac ca președinte al formațiunii politice. Tomac, eurodeputat din partea PMP, a fost președinte al partidului până la alegerile din 2020, când a demisionat după ce partidul a ratat intrarea în Parlament.

De asemenea, pe 3 septembrie 2022, PMP invita ALDE, partidul care a fost înființat și condus de Călin Popescu Tăriceanu, pentru a pune bazele unui proiect comun, însă nu s-a concretizat nimic până acum.

Și PNL a curtat PMP și ALDE pentru că cele două formațiuni care nu mai au reprezentare în Parlament, au, în schimb, primari și consilieri.

De altfel, pe 22 martie anul trecut, PNL a aprobat protocolul de fuziune cu ALDE, anunța atunci Florin Cîțu în calitate de șef al liberalilor.

PMP a fost înființat pe 29 ianuarie 2014 la inițiativa fostului președinte al statului, Traian Băsescu, după ce susținătorii săi au părăsit Partidul Democrat Liberal.

La data de 23 martie 2013, după Convenția Națională a PDL pentru alegerea conducerii, președintele Românieide atunci, Traian Băsescu, a anunțat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PDL, acuzând fraudarea rezultatului votului de către echipa lui Vasile Blaga pentru ca acesta să fie reales președintele PDL, în situația în care președintele o susținea pe Elena Udrea.

Astfel, susținătorii lui Băsescu au lansat la data de 26 martie 2013 Fundația Mișcarea Populară. Pe 18 mai 2013, conducerea fundației a anunțat că inițiază un sondaj privind transformarea în partid a organizației. Pe 25 mai 2013, s-au anunțat rezultatele sondajului: 58% din voturi pentru co-existența fundației și partidului, 31% pentru transformarea fundației în partid și 11% pentru menținerea status-quo-ului.

Pe lângă Traian Băsescu și Eugen Tomac, la șefia PMP a mai fost, în perioada 2014 - 2015, și Elena Udrea.