După preluare, timp de peste un deceniu, Dragnea și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate. DGPI tocmai a rămas exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne.

Un document clasificat al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), adică departamentul de informații al Ministerului de Interne, poreclit "Doi și-un sfert”, și obținut de Rise Project descrie o ”rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Raportul, numit ”Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman” datează din 2011 și arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat.

Potrivit investigației Rise Project, după preluare, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate. Iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive.

Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind ”deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

”Acțiunile la purtător” sunt certificate anonime. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Când se mișcă hârtia, se schimbă patronul. Nu există birocrație, totul rămâne secret. La vedere, însă, de corporația Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinerețe. Ei apar în acte.Raportul prezintă și ”organigrama” grupării.

DPGI, mutată pe ascuns în ograda lui Carmen Dan

Recent, DGPI a rămas exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, după ce un punct esențial în lege a fost schimbat pe ascuns, adică articolul 8, cel care seta comanda departamentului și definea un sistem de control încrucișat. Au dispărut, astfel, avizul CSAT și ierarhizarea militară.

Ministrul Carmen Dan, șefa absolută a DGPI după promulgarea legii, a fost consiliera lui Liviu Dragnea la CJ Teleorman. De atunci, pe cei doi îi leagă servicii mai vechi.

Citiți întreaga investigație pe Rise Project.