Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad. Acest lucru poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria, scrie Rise Project.

Pe conturile sale de socializare, soțul premierului propus de PSD, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană.

Acesta și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru regimul Bashar al-Assad, acuzat de crime de război în conflictul civil izbucnit la Damasc în martie 2011 și inclusiv de faptul că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli de către SUA.

Akram Shhaideh a distribuit mai multe articole și fotografii pro-Assad, însoțite de mesaje de susținere la adresa dictatorului sirian. De asemenea, soțul politicianului PSD a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc.

În 2011, la câteva luni de la izbucnirea războiului civil, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizației Frații Musulmani, criticând opoziția și denunțând interesele externe mascate sub umbrela apărării drepturilor omului: „Frăția Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii și împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară și științifică”, scria soțul premierului propus de PSD, potrivit Rise Project.

„A fi în opoziție nu înseamnă mirosul trădării și a arăta lipsă de respect pentru credință și patrie sub pretextul schimbării și evoluției”, critica omul de afaceri opoziția siriană.

De asemenea, soțul politicianului PSD a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc.

Akram Shhaideh distribuie articole care susțin că toate informațiile pe care le auzim despre Bashar al-Assad sunt propagandă.

Akram Shhaideh a lucrat două decenii în administrația publică din Siria

Premierul propus de PSD, Sevil Shhaideh, și Akram Shhaideh, un cetățean de origine siriană născut în Latakia care lucrează, de asemenea, în administrația publică, sunt căsătoriți din anul 2011, și i-au avut drept martori la cununie pe Liviu Dragnea și Nicușor Constantinescu.

Akram Shhaideh a lucrat în cadrul Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, iar apoi a fost consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În prezent, este lector la Universitatea Ovidius din Constanța la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole.

În Siria, între 1998-2010 a fost analist politic pe Agricultură la Ministerul Agriculturii și Reformei Agrare, Centrul Național de Politici Agricole din Damasc, Siria, între 1993-1998 a fost șeful Departamentului de Fructe Tropicale și Subtropicale la Ministerul Agriculturii și Reformei Agrare, Direcția de Agricultură și reformă agrară, în Lattakia, Siria, iar între 1988-1993 a fost Șef al Departamentului de clasificare a solurilor în cadrul aceluiași minister.

Potrivit declarației sale de avere, Akram Shhaideh are trei apartamente în Siria.