Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a adresat luni seară parlamentarilor români, reuniți într-o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților.

"Mă aflu astăzi în România într-un moment profund simbolic și cu un mesaj: Nu renunțați la Europa! Nu renunțați la noi! Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare cum erau în urmă cu două săptămâni, când strălucirea despre retorică a fost umbrită de evenimente, când scandalurile de corupție ale unora ocupă centimetri în ziare și minute la TV, în detrimentul muncii lungi și grele a celor mulți, când pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă par a fi ignorate în detrimentul unor considerente înguste, mici, naționale, când cei pentru care Parlamentul European, doar prin existență, reprezintă o amenințare, vor sări să împingă din ce în ce mai mulți oameni spre confortul extremei, atunci când suntem chemați să conducem, să ne ridicăm și să fim împreună", a spus Roberta Metsola în fața parlamentarilor români.

Ea a explicat că le-a spus liderilor europeni că fost "cel mai dezamăgitor curs pe care îl puteau adopta", și anume acela ca România să nu fie acceptată în Schengen.

"România este pregătită să adere la spațiul Schengen de peste un deceniu. România va adera la Schengen și o va face în curând", a spus Metsola.

Aceasta a mai afirmat și că e vremea celor "două Europe" s-a sfârșit și e încrezătoare că toată lumea va realiza în curând acest lucru.

Ea l-a citat pe Klaus Iohannis când acesta a spus că: "Granițele fizice dintre națiuni sunt mai ușor de desființat decât zidurile pe care îi forțăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum. Zidurile pe care Europa le-a ridicat și acum trebuie dărâmate sunt atât între oameni, cât și între națiuni", a comentat șefa PE.

Metsola a vorbit și despre poporul român care în această perioadă de decembrie, în urmă cu 33 de ani, "s-a ridicat să ceară libertate, egalitate și drepturi".

"Lumea nu mai putea fi ținută în lanțuri. Ce onoare pentru mine, care priveam în copilărie acele evenimente la televizor, să ma aflu acum aici prezentă în această casă a democrației", a continuat ea.

Președinta Metsola a apreciat și sprijinul acordat de România refugiaților ucraineni și a spus că poporul român nu a așteptat să vină cineva să îi spune ce să facă, ci pur și simplu a făcut-o.

Roberta Metsola a vorbit și despre faptul că România sprijină democrația din Republica Moldova, despre cum țara noastră a trimis medici în pandemie peste hotare, dar și despre pompierii trimiși în Europa pentru a ajuta la stingerea incendiilor.

Legat de scandalul "Qatargate", Metsola a declarat că săptămâna care tocmai a trecut a fost pentru ea și pentru PE "cea mai lungă" și s-au confruntat cu scandaluri de corupție care se vedeau mai degrabă pe Netflix.

Printre altele, președinta Parlamentului European a spus și că "Europa noastră trebuie să rămână un loc unde poți să fii cine îți dorești să fii, unde potențialul tău nu este afectat de statut, gen, rasă, religie, orientare sexuală sau dizabilitate. Unde nu cunoaștem nicio Europă veche sau nouă, mică sau mare".