Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că România a câștigat luni un nou mandat în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

”România a câștigat astăzi un nou mandat în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, în cadrul alegerilor de la București, rezultat ce menține țara noastră la conducerea ITU de peste 30 de ani. Rezultatul votului de azi, în urma căruia am obținut cel mai mare număr de voturi din Regiunea C, 160 din cele 179 valide, exprimate de statele membre în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor, este o nouă dovadă de încredere de care se bucură specialiștii români, care au un cuvânt important de spus în stabilirea liniilor directoare ale sectorului telecomunicațiilor la nivel mondial”, a declarat președintele ANCOM, Vlad Stoica, citat într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

”Doresc să felicit echipa României, pentru lunga perioadă de timp în care a fost în prima linie la conducerea celei mai vechi agenții ONU, cea care a realizat cadrul ca omenirea să ajungă de la telegraf la tehnologiile de nouă generație de astăzi. Faptul că azi am primit girul unui număr considerabil de state membre ale ITU pentru un nou mandat în Consiliu este o recunoaștere a meritelor experților români implicați în activitatea ITU, dar și ale diplomației române”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Rezultatul alegerilor pentru Consiliul ITU, Regiunea C

România a participat la alegeri în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri. 

Cele 5 state mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani:

•România – 160 de voturi

•Azerbaidjan – 154 de voturi

•Polonia – 138 de voturi

•Bulgaria – 137 de voturi

•Republica Cehă – 134 de voturi

Alte candidaturi:

•Federația Rusă – 73 de voturi

•Belarus – 44 de voturi

Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale ITU.

PP-22 va stabili politicile generale ale ITU, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a ITU, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală și reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligența artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și rețelele 5G și viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc și muncesc.

Până în prezent, au avut loc alegerile pentru Secretarul general ITU, Secretarul general adjunct, pentru Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare și Directorul Biroului de Dezvoltare, dar și pentru Consiliul de reglementare radio format din 12 membri și locurile statelor membre alocate regional în Consiliul ITU cu 48 de locuri, care guvernează ITU între Conferințele plenipotențiare cuadrienale.