Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a semnat marți cu compania olandeză Damen un contract pentru cumpărarea a două nave multirol pentru pompieri.

Contractul a fost semnat într-o ceremonie publică, iar șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că navele costă 20 milioane euro, respectiv 24 milioane de euro.

De remarcat că acest contract e semnat cu o zi înainte de vizita în România a premierului olandez Mark Rutte, care urmează să discute cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, relatează G4Media.ro.

Raed Arafat nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă. Sumele necesare pentru realizarea achiziției sunt din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Proiectului Viziune 2020. Cele două nave sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și stingerea incendiilor, mai spune sursa citată.

Arafat a mai spus că cele două nave vor fi construite de compania olandeză Damen la șantierul său din Galați.

România a mai făcut o achiziție controversată de ambarcațiuni înaintea aderării la UE. Compania britanică BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării de către guvernul Năstase a doua fregate second-hand, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Guvernul Năstase a fost acuzat că a semnat contractul pentru a facilita un răspuns pozitiv al Marii Britanii la cererea de aderare la UE.

Achiziția de ambarcațiuni semnată marți este cu atât mai controversată cu cât Olanda, țară a cărei premier va veni miercuri la București, se opune aderării României la Schengen.

VIDEO Premierul Olandei: Veți adera la Schengen când veți respecta toate regulile statului de drept

Mai mult pe EurActiv »