România câștigă procesul în dosarul Roșia Montană, controversele rămân
Autoritățile române au fost anunțate vineri seara că au câștigat procesul inițiat împotriva lor de către firmele Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) la Tribunalul internațional de la Washington.
Anunțul a declanșat un scandal politic, după ce înainte de decizie mai mulți politicieni de la putere, inclusiv premierul, au declarat în mai multe rânduri că cel mai probabil România va pierde procesul.
După ce Bucureștiul și-a retras sprijinul pentru proiectul de exploatare a aurului și argintului de la Roșia Montana, județul Alba, în 2014, Gabriel Resources a dat în judecată statul român în 2015, cerând compensații în valoare de 4 miliarde de euro pentru blocarea proiectului de exploatare.
Centrul de Arbitraj pentru dispute privind investițiile, al Băncii Mondiale (ICSID), de la Washington, a decis că România trebuie să primească de la reclamanți 9,3 milioane de euro, plus dobândă, reprezentând costurile procedurilor de arbitraj și cheltuieli de judecată.
Într-un comunicat transmis Bursei din Toronto, Gabriel Resources Ltd. a anunțat că „dezaprobă cu tărie” decizia ICSID și că analizează opțiunile pe care le are acum, inclusiv posibilitatea de a o ataca printr-un proces „de anulare”.
În ultimele două luni, pornind de la informații pe surse publicate de site-ul unei televiziuni, mai mulți politicieni de la putere, in special premierul Marcel Ciolacu și ministrul de finanțe Marcel Boloș, au declarat în mai multe rânduri că România ar putea pierde procesul. El a evocat chiar și posibilitatea unui referendum pentru a fi întrebați românii dacă doresc sau nu exploatarea aurului și a argintului de la Roșia Montana.
”Vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice și administrative luate ca România să piardă acest proces, am să vi le pun la dispoziție și românii să știe foarte clar cine a greșit în această speță”, a declarat Ciolacu pe 1 februarie.
Acțiunile Gabriel Resources au crescut la Bursa din Toronto, de la 0,43 dolari canadieni / acțiune în 31 ianuarie la 0,87 în 8 martie, când acțiunile companiei au fost oprite de la tranzacționare de către organismul de reglementare al Bursei din Toronto, în așteptarea deciziei Tribunalul de Arbitraj.
Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că există o legătură între declarațiile premierului și creșterea acțiunilor companiei.
El a anunțat sâmbătă că USR sesizat în acest sens Bursa din Toronto și că „va depune și o plângere la DNA”.
Drulă i-a cerut demisia premierului, afirmând că Marcel Ciolacu nu mai poate reprezenta credibil România în fața partenerilor străini, ”în condițiile în care am văzut că reprezintă interesele unui grup organizat”.
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat sâmbătă, întrebat despre acuzațiile Opoziției, susținând că cei care aduc acum acuze "au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie", notează Agerpres.
Și partidul REPER cere demisia imediată a premierului Marcel Ciolacu și a ministrului economiei Marcel Boloș pentru subminarea intereselor economice și naționale ale României în dosarul Roșia Montană.
"Ați mințit, ați profitat în interesul propriu și v-ați bătut joc de milioane de români, manipulându-i. E momentul să dați socoteală. Roșia Montană se află în patrimoniul UNESCO și a fost salvată datorită lui Dacian Cioloș, dar voi trebuie să răspundeți pentru prejudiciul pe care l-ați cauzat României în toți acești ani. Demisia!”, a declarat copreședinta REPER, Ramona Strugariu.
Comentarii