Nouă persoane, avându-l ca îndrumător pe Gabriel Oprea, au cerut să renunțe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Șercan i-a acuzat de plagiat pe unii dintre ei. Procurorul general adjunct,Bogdan Licu, și Neculai Onțanu se află printre ei.

UPDATE

Mircea Dumitru a declarat, vineri, că, și în cazul în care o persoană dorește să i se retragă titlul de doctor, decizia aparține CNATDCU, prin comisiile de sepcialitate, după analizarea tezei. 

"Pentru moment, regulamentul, așa cum există, nu ne permite ca pe baza unei denunțări unilaterale din partea persoanei în cauză să putem retrage titlurile respective. CNATDCU trebuie să dea un verdict", a spus ministrul Educației.

Întrebat dacă nu se poate retrage titlul în cazul în care o persoană recunoaște că a plagiat, Dimitru a replicat: ”Nici măcar în această situație. Trebuie ca CNATDCU să dea acest verdict”.
+++

Fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănișoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul șef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onțanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea și fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au făcut cereri de renunțare la titlul de doctorat obținut la Academia Națională de Informații a SRI, scrie România Curată.


Cei nouă au cerut să renunțe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Șercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, cu probe, în cadrul unor investigații de presă.

Academia Națională de Informații (ANI) a SRI a încercat să pună batista pe țambal spunând că, din moment ce toți acești doctori au făcut cerere de renunțare la titlul universitar, analiza acuzațiilor de plagiat și-a pierdut obiectul, nu se mai impune.

România Curată a solicitat informații în baza legii 544/2001 în 18 iunie la ANI a SRI și SRI, dar cele două instituții nu au răspuns până astăzi. 

Nici Ministerul Educației nu a răspuns până joi seară, când ministrul Adrian Curaj a fost demis, iar noul ministru, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a depus jurământul la Cotroceni.

”Sigur că știu de solicitarea dvs. și de răspunsul Ministerului”, a declarat Mircea Dumitru. ”O să vedeți că lucrurile se vor schimba”, a mai declarat el pentru România Curată.

În martie, Ministerul Educației a atras atenția ANI a SRI că nu îi împiedică nimic să analizeze acuzațiile de plagiat întrucât doctorii nu pot renunța la titlu. (Detalii pe româniacurată.ro