În plin război Rusia-Ucraina, statul român anunță că demarează o afacere cu un oligarh rus, pentru a construi o centrală pe gaze.

Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea prin care Complexul Energetic Oltenia S.A., firmă controlată de Ministerul Energiei, și Alro SA, controlată de familia oligarhului rus Vitali Machitski, vor să creeze o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural la Ișalnița (Dolj), potrivit unui comunicat al instituției, notează G4Media.ro.

Principalul acționar al Complexului Energetic Oltenia S.A. este Ministerul Energiei (77,1%), minister care urmează să fie fie condus de Sebastian Burduja (PNL) în viitorul guvern Ciolacu.

Alro S.A., care deține un combinat de producție a aluminiului la Slatina și un combinat de alumină la Tulcea, este controlată de familia lui Vitali Machitski (69 de ani) un oligarh rus cu afaceri în domeniul aluminiului. Compania din România e deținută de vehiculul financiar Vimetco PLC din Cipru, potrivit anunțului oficial al Alro.

Potrivit unei investigații OCCRP, Machitski a făcut avere la începutul anilor ’90 – o perioadă în care multe dintre companiile rusești au fost privatizate. Fost funcționar public, el a lucrat în domeniul lemnului, petrolului, gazelor și resurselor naturale înainte de a intra el însuși în afaceri în 1989. A reușit să achiziționeze mari resurse de petrol și gaze și apoi s-a îmbogățit vânzându-le gigantului petrolier Yukos.

Marinel Burduja, tatăl ministrului PNL Sebastian Burduja de la Comunicații, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski.

Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.