Şeful diplomaţiei române consideră că, dacă se va ajunge la un vot privind activarea art. 7, acest lucru "nu ar folosi nimănui" şi ar crea "doar probleme din care nimeni nu va câştiga".

"În cadrul discuţiei de astăzi, am avut un prilej foarte bun pentru a primi o serie de detalii clarificatoare din partea colegului meu şi în acelaşi timp de a asculta argumentele părţii poloneze. Vreau să vă spun că poziţia noastră este de a încuraja un dialog deschis şi constructiv între Comisie şi Poloni", a declarat joi ministrul român de Externe, întrebat de poziţia României în cazul în care se va ajunge la un vot privind activarea art. 7 din Tratatul de la Lisabona în cazul Poloniei. 

Teodor Meleşcanu a mai declarat că Bucureştiul are "o responsabilitate specială şi un interes deosebit" din acest punct de vedere, întrucât România va asigura Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019, moment în care ar fi posibil să se ajungă la aceste discuţii.

Răspunzând unei întrebări, şeful diplomaţiei române a precizat că nu a discutat cu omologul polonez despre un eventual sprijin al Bucureştiului în cazul în care se va ajunge la vot.  

 

"Nu am discutat despre voturi în diverse organisme ale UE pentru că Polonia se află într-un dialog constructiv şi deschis cu Comisia Uniunii Eeuropene şi domnul ministru m-a informat despre câteva acţiuni viitoare care vor avea loc pe această temă. Interesul nostru şi dorinţa pe care o avem este de a se evita cu orice preţ ajungerea la un vot care nu ar folosi nimănui şi care crea doar probleme din care nimeni nu va câştiga",

 a afirmat Meleşcanu.

La rândul său, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a precizat că nu a adresat omologului român rugămintea de a susţine Polonia în cazul unui vot.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Varşovia a spus că "multe state membre" i-au semnalat că "ar dori să evite un vot în această chestiune".

"Ca argument apare faptul că un astfel de vot ar putea să conducă la o fragmentare a Uniunii Europene. Ce îi rog eu pe partenerii mei, inclusiv pe domnul ministru, este să privească obiectiv argumentele noastre, să ia la cunoştinţă nu doar poziţia Comisiei, care, după părerea noastră, este nedreaptă şi nu prezintă corect faptele, ci şi poziţia Guvernului Poloniei, care va fi prezentată în scurt timp", a susţinut Jacek Czaputowicz, potrivit Agerpres.

Referitor la eventualitatea unui vot pe tema articolului 7, ministrul polonez de Externe a precizat: "Vreau să spun clar că, dacă ar apărea o situaţie în care să se ia această decizie de a se vota, Polonia va derula o campanie. Şi din câte ştiu, nu doar Ungaria, ci şi alte state sunt pregătite să ne sprijine. Nu ştiu care va fi poziţia României, cu siguranţă vom discuta pe acest subiect. Cred, am speranţa că nu se va ajunge la această situaţie".