Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, de la ora 13:00, la ședința de Guvern în care a fost adoptat Memorandumul privind proiectul "România Educată". Ulterior, proiectul ajunge pe masa Parlamentului.

UPDATE


Proiectul "România Educată" a fost adoptat de Executiv. La ora 15:00 vor susține un briefing de presă premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

+++

Premierul Florin Cîțu a anunțat că ședința de Guvern va fi prezidată de Klaus Iohannis. Acesta a mai spus că se bucură de faptul că proiectul este adoptat în mandatul său. 

"Este un proiect de țară și noi avem datoria de a-l implementa. Trebuie să fim conștienți că e nevoie de îmbunătățiri pentru fiecare elev și student, indiferent de mediul din care vine. Trebuie să diminuăm abandonul școlar și inechitățile", a explicat premierul. 

Cîțu i-a garantat președintelui că are în el un partener pentru a transforma proiectul în realitate și urmează să fie constituit un grup de lucru condus de premier care să urmărească implementarea "României Educate".

La rândul său, președintele a mulțumit Executivului pentru colaborarea de până acum și s-a declarat convins că acesta va depune "toate eforturile astfel încât să schimbăm în bine sistemul de învățământ românesc".

"Reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pentru a fi competitivi pe o piață a muncii în continuă și rapidă schimbare. „România Educată” este un proiect cu legitimitate democratică, un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă", a spus Klaus Iohannis la debutul ședinței de la Palatul Victoria.

El a adăugat că există toate premisele pentru a prioritiza investițiile în educație și pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învățământul românesc are atâta nevoie.

Acesta a reiterat că proiectul „România Educată” are deja un sprijin financiar important prin intermediul PNRR, în valoare de 3,6 miliarde de euro.

"O țară pe deplin dezvoltată și cu o democrație consolidată are o populație educată și corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcțional și științific. În fața acestor probleme, „România Educată” propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste. Dintre țintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea ratei de analfabetism funcțional, asigurarea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor, dezvoltarea învățământului profesional, precum și creșterea numărului de absolvenți de studii superioare", a mai completat șeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis a ținut să puncteze că „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul său și crede că este deopotrivă "o oportunitate istorică, dar și o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral".

Iohannis a ținut să laude și Guvernul Cîțu pentru felul în care a reușit să gestioneze situații și crize complexe.

"Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaționalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă și eficientă. Este important, în același timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislației necesare", a continuat acesta.

În încheiere, Klaus Iohannis a transmis că "singurul tren către un viitor mai bun este educația" și doar astfel putem oferi copiilor și tinerilor din România șansa de a profita pe deplin de oportunitățile pe care le oferă o economie modernă și o societate democratică.

"România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă", a conchis șeful țării.

Detalii despre "România Educată" puteți găsi aici.