Guvernul a decis închiderea spațiului aerian românesc pentru toate aeronavele rusești, a anunțat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

UPDATE:

În replică, și Rusia blochează accesul aeronavelor românești în spațiul său aerian.

„Ca urmare a deciziilor neprietenoase ale autorităților aviatice din România, Rusia și-a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene din România”, se arată în anunțul agenției aeronautice federale ruse Rosaviatsiya.

*****************

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a închis la ora 15:00  spațiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistrați în Rusia.

"În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976". În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență"", a transmis AACR într-un comunicat de presă.

+++

"România a început procedurile de încetare a drepturilor de survol deasupra teritoriului său precum și a dreptului de aterizare a aeronavelor care aparțin companiilor din Rusia. Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile", a anunțat Cărbunaru.

De asemenea, România urmează să demareze procedurile și pentru retragerea din Banca Internațională de Investiții (BII), a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Deciziile au fost luate sâmbătă de task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

În jurul băncii rusești a apărut un scandal și în 2018, când Florin Cîțu, pe atunci senator PNL, l-a acuzat pe fostul senator PSD și fost ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, că a intrat în board-ul de guvernatori ai băncii pentru a beneficia de privilegiile diplomatice conferite de funcție, potrivit Economedia.ro.

Teodorovici a fost primul ministru de Finanțe care a intrat în boardul guvernatorilor, până atunci România fiind reprezentată la nivel de secretar de stat.

Cu un bilanț estimat la doar 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari), „banca supranațională” nu este nici măcar printre cele mai mari 10 instituții financiare din Ungaria, dar va avea un personal de aproximativ 100 de angajați. Acest lucru a provocat îngrijorarea că Budapesta nu deschide ușa numai bancherilor, arăta o analiză Al Jazeera din 2019. „Este mai probabil să facă din Budapesta un centru de informații rusesc, decât un centru financiar”, a declarat Andras Biro-Nagy, de la Policy Solutions, un think-tank liberal cu sediul la Budapesta.

Resuscitată de președintele rus, Vladimir Putin, din cenușa băncii sovietice de dezvoltare Comecon, Banca Internațională de Investiții are cinci state membre ca acționari. Cinci – Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia – sunt țări foste comuniste, acum în UE și NATO. Cuba, Mongolia, Vietnam și Rusia constituie restul. IIB insistă că nu este rusească, în ciuda faptului că Moscova controlează o participație de 47% la bancă, mai spune sursa citată.