Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a inițiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuției financiare restante pentru perioada 2019-2022 la programele Agenției Spațiale Europene (ESA).

Prin acest proiect, Ministerul vizează deblocarea plății contribuției restante a României la fondul de cercetare spațială a ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei.

România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanțe acumulate în perioada 2017-2019. 

Prin aprobarea acestui proiect se va reobține dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme românești la finanțările ESA și participarea deplină a țării în toate proiectele spațiale europene, inclusiv în cele strategice, cu atât mai importante în context regional.  

"România trebuie să își respecte angajamentele. Avem o tradiție în participarea la proiecte aerospațiale de anvergură, prin specialiștii noștri de prim rang, apreciați și respectați la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spațial european și este dornică și pregătită să contribuie în continuare prin toate mințile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA”, a transmis ministrul Sebastian Burduja, citat într-un comunicat de presă.