Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți că întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak.

Hotărârea a fost luată ca urmare a deciziei de la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. 

Pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției, potrivit unui comunicat al MApN.

Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.

”Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile.România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS”, precizează Ministerul Apărării.

NATO a anunțat sâmbătă că-și suspendă operațiunile de instruire din Irak, după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Misiunea NATO în Irak, care numără câteva sute de soldați, instruiește din octombrie 2018 forțele acestei țări la solicitarea guvernului irakian pentru a împiedica revenirea grupării Statul Islamic.

"Suntem gata să reluăm instruirea imediat ce situația din teren o va permite", a precizat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.