Moscova a dorit să obțină vize pentru niște jurnaliști pe care i-a prezentat drept oficiali ai Ministerului dezvoltării digitale. România nu le-a acordat vize acestora.

La București are loc, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie, Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), organizată de ITU și găzduită de România.

La eveniment participă și delegați ruși.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a făcut o serie de comentarii cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la conferință.

În replică, Ministerul afacerilor externe de la București a precizat că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

”Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al dezvoltării digitale, comunicațiilor și mass-Media”, se arată într-un comunicat al MAE român.

Având în vedere aceste aspecte, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, spune MAE, respingând acuzațiile Moscovei:

”Acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”.