SchengenRomânia nu atacă la CJUE veto-ul Austriei. Iohannis: La emoții tot felul de analiști vin cu soluții
Parlamentul European a dezbătut marți seara decizia Consiliului JAI de a nu primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, unde s-a vehiculat atacarea decizie la CJUE, dar președintele Klaus Iohannis a negat o zi mai târziu acest scenariu.
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a luat cuvântul în plen și a cerut Comisiei Europene și Parlamentului European să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene votul din Consiliul JAI.
Apoi a intervenit europarlamentarul Eugen Tomac, acesta cerând Guvernului României să atace chiar el decizia la CJUE, iar replica lui Rareș Bogdan a fost: ”Vă asigur că Guvernul țării noastre va face acest lucru, pentru că e cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani care s-a întâmplat României și acest lucru va fi sancționat, iar Austria va suporta consecințele”.
Marți seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis presei că, "cel mai probabil, era o interpretare eronată a anunțului eurodeputatului Rareș Bogdan, care a făcut un apel la Comisia Europeană și Parlamentul European" să atace votul din Consiliul JAI.
Scenariul pozitiv pentru aderarea României la Spațiul Schengen este în toamna anului viitor, iar scenariul negativ este să așteptăm 2025, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu.
El atrage atenția că un eventual proces la CJUE ar fi de durată și mai crede că o decuplare a României de Bulgaria este posibilă din punct de vedere legal, dar nu e de dorit.
”Este mult prea puțin să ridicăm tema în Consiliul European. Apreciez gestul președintelui, însă ieri, în Consiliul de Afaceri Generale, unde s-a decis ordinea de zi a Consiliului European, România nu a cerut ca acest punct să fie o temă separată pe agenda Consiliului European. Ca dovadă, în comunicatul oficial al Consiliului European de ieri în care se prezenta ordinea de zi pentru joi nu avem acest punct subliniat separat. Acum, ce poate să facă România suplimentar este să obțină în concluziile Consiliului European măcar un paragraf în care se face referire la un posibil consens, sperăm noi, al liderilor europeni cu privire la tematica aderării la Spațiul Schengen, în sensul în care se poate veni cu o recomandare pentru punerea acestui subiect pe agenda Consiliului JAI, fie în format extraordinar, fie în martie, pentru că nu este sigur că în martie acest subiect ar fi pe ordinea de zi și de asemenea, se pot invita instituțiile europene să se ofere un răspuns adecvat solicitărilor Austriei pe zona de migrație, în așa fel încât acest stat să nu mai aibă reticențele exprimate până acum și la finalul zilei să putem să găsim o soluție de compromis acceptabilă pentru toată lumea, iar România să intre în Spațiul Schengen”, a spus Negrescu.
Întrebat care e termenul cel mai realist pentru aderarea României la Schengen, Victor Negrescu a spus că sunt două variante.
"Varianta optimistă este ca acest subiect să fie pe agenda Consiliului JAI următor, cel mai probabil în luna martie. Va fi dificil, pentru că Suedia nu este foarte dispusă să facă lucrul acesta, ei vor prelua președinția Consiliului UE. Asta ar însemna o aderare undeva în toamna anului viitor. Acesta este scenariul pozitiv. Scenariul negativ este să așteptăm 2025, pentru că după anul viitor vom avea un an electoral 2024. Mai degrabă, însă, tind ca noi să beneficiem de sprijinul președinției spaniole, în a doua parte a anului viitor și România să intre atunci în Spațiul Schengen”, a afirmat acesta.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de participarea la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), că România nu va ataca la CJUE veto-ul Austriei.
"La cald și la emoții tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. România nu va ataca această chestiune la CJUE", a fost reacția lui Klaus Iohannis.
Comentarii