România a ratat șansa de a obține un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în perioada 2020-2021.

Estonia și arhipelagul caraibian Saint Vincent și Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România, scrie Agerpres. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.

După ce în primul tur nu a obținut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de țări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, față de 58 România. Țara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.

În pofida eșecului, România va rămâne „profund” angajată în susținerea Organizației Națiunilor Unite, iar campania pentru obținerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU a „consolidat profilul internațional” al țării noastre, a transmis vineri Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, România s-a angajat „mai târziu” în această campanie pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, practic din 2017, „din dorința de a contribui la întărirea rolului unic al Organizației Națiunilor Unite (ONU), de garant al păcii și securității mondiale, de promotor al dezvoltării durabile și susținător al drepturilor omului”.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a dat vina pe declarațiile unor „reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române” care ar fi condus la „alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticența față de candidatura României”.

Chiar dacă Iohannis nu numește reprezentanții, șeful statului se referă la declarațiile premierului Viorica Dăncilă și a fostului șef al PSD Liviu Dragnea referitoare la mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

De altfel, după discursul susținut de Viorica Dăncilă în SUA pe această temă, ambasadorul palestinian la București a avertizat că intenția de a muta ambasada va duce la retragerea sprijinului promis României de către statele arabe pentru obținerea unui loc în Consiliul de Securitate.

„În ciuda demersurilor diplomației române - care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre - o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române - față de care președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticența față de candidatura României”, a spus președintele Iohannis.

„Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”, a adăugat șeful statului.

 Totuși, MAE consideră că toată campania de promovare a candidaturii României a generat „o revigorare a dialogului României cu organizații regionale și subregionale din întreaga lume și o mai bună cunoaștere a realităților și provocărilor pe care acestea le înfruntă”.

„Indiferent de rezultatul final, acțiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internațional al României și au condus la dinamizarea și, în unele cazuri, relansarea relațiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate și dificil accesibile, neacoperite de actuala rețea diplomatică a țării noastre", precizează MAE.

Saint Vincent și Grenadine, care va deveni cel mai mic stat care deține un mandat în Consiliul de Securitate, a primit 185 de voturi din cele 193 din Adunarea Generală. Singurul său contracandidat, Salvadorul, care și-a anunțat candidatura în ultimul moment, joi, nu a obținut decât șase voturi. Alegerea arhipelagului Saint Vincent și Grenadine fusese convenită de multă vreme de grupul statelor din America Latină și Caraibe pentru a reprezenta regiunea în Consiliul de Securitate în 2020-2021.

Au fost alese de asemenea pentru mandate de doi ani de membru nepermanent Nigerul și Tunisia, fiecare cu 191 de voturi. Alese de Africa, cele două țări nu aveau concurenți pentru cele două posturi prevăzute pentru această regiune.

Vietnamul, singurul candidat pentru regiunea Asia-Pacific, a fost ales la rândul său cu 192 de voturi.

Cei cinci noi membri vor înlocui, de la 1 ianuarie anul viitor, Polonia, Peru, Cote D'Ivoire, Guineea Ecuatorială și Kuweitul.

Consiliul de Securitate al ONU este format din cinci membri permanenți și zece nepermanenți, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.