România a ratat șansa de a obține un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în perioada 2020-2021.

Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România, scrie Agerpres. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.

După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România. Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.

În pofida eșecului, România va rămâne „profund” angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar campania pentru obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU a „consolidat profilul internaţional” al ţării noastre, a transmis vineri Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, România s-a angajat „mai târziu” în această campanie pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, practic din 2017, „din dorinţa de a contribui la întărirea rolului unic al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de garant al păcii şi securităţii mondiale, de promotor al dezvoltării durabile şi susţinător al drepturilor omului”.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a dat vina pe declarațiile unor „reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române” care ar fi condus la „alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţa faţă de candidatura României”.

Chiar dacă Iohannis nu numește reprezentanții, șeful statului se referă la declarațiile premierului Viorica Dăncilă și a fostului șef al PSD Liviu Dragnea referitoare la mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

De altfel, după discursul susținut de Viorica Dăncilă în SUA pe această temă, ambasadorul palestinian la București a avertizat că intenția de a muta ambasada va duce la retragerea sprijinului promis României de către statele arabe pentru obținerea unui loc în Consiliul de Securitate.

„În ciuda demersurilor diplomaţiei române - care a reuşit să obţină un număr considerabil de angajamente de susţinere din partea statelor membre - o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române - faţă de care preşedintele României a luat poziţie fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţa faţă de candidatura României”, a spus președintele Iohannis.

„Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe”, a adăugat şeful statului.

 Totuși, MAE consideră că toată campania de promovare a candidaturii României a generat „o revigorare a dialogului României cu organizaţii regionale şi subregionale din întreaga lume şi o mai bună cunoaştere a realităţilor şi provocărilor pe care acestea le înfruntă”.

„Indiferent de rezultatul final, acţiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internaţional al României şi au condus la dinamizarea şi, în unele cazuri, relansarea relaţiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate şi dificil accesibile, neacoperite de actuala reţea diplomatică a ţării noastre", precizează MAE.

Saint Vincent şi Grenadine, care va deveni cel mai mic stat care deţine un mandat în Consiliul de Securitate, a primit 185 de voturi din cele 193 din Adunarea Generală. Singurul său contracandidat, Salvadorul, care şi-a anunţat candidatura în ultimul moment, joi, nu a obţinut decât şase voturi. Alegerea arhipelagului Saint Vincent şi Grenadine fusese convenită de multă vreme de grupul statelor din America Latină şi Caraibe pentru a reprezenta regiunea în Consiliul de Securitate în 2020-2021.

Au fost alese de asemenea pentru mandate de doi ani de membru nepermanent Nigerul şi Tunisia, fiecare cu 191 de voturi. Alese de Africa, cele două ţări nu aveau concurenţi pentru cele două posturi prevăzute pentru această regiune.

Vietnamul, singurul candidat pentru regiunea Asia-Pacific, a fost ales la rândul său cu 192 de voturi.

Cei cinci noi membri vor înlocui, de la 1 ianuarie anul viitor, Polonia, Peru, Cote D'Ivoire, Guineea Ecuatorială şi Kuweitul.

Consiliul de Securitate al ONU este format din cinci membri permanenţi şi zece nepermanenţi, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.