Președintele Klaus Iohannis se întâlnește vineri, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, cu premierul Dacian Cioloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și cu liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor Brexitului din UK.

UPDATE

MAE a reacționat pe Twitter, precizând că regretă dar respectă decizia britanicilor de a pleca din UE.

+++

 Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, că România se bucură de o situație economică bună și că Brexit-ul nu va avea un impact imediat asupra economiei românești și nici asupra românilor care muncesc în Marea Britanie, însă a invitat la ”prudență în deciziile politice care vor fi luate în acest an”.

”Este foarte important ca, prin măsuri și atitudine, să facem din această situație economică un atu. Invit la prudență în deciziile politice care vor fi luate în acest an, mai ales cele care vor avea un impact asupra bugetului și economiei”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

”Va exista cu siguranță un impact, dar mesajul principal este că din punct de vedere economic, al exporturilor, de investitții, nu ne așteptăm la un impact pe termen scurt”, a subliniat Dacian Cioloș.

UPDATE Președintele Iohannis a declarat, la sfârșitul întâlnirii de la Cotroceni cu premierul Cioloș, guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu liderii partidelor politice că regretă decizia Marii Britanii, dar că România îl va respecta și nu există niciun dubiu că țara noastră nu ar rămâne în Uniunea Europeană.

"Am analizat situația creată de votul de la referendumul care s-a ținut ieri în Marea Britanie și care, din nefericire, și noi regretăm acest lucru, s-a soldat cu ceea ce se cunoaște deja Brexit, adică Marea Britanie va părăsi UE. Noi regretăm acest vot, dar, în același timp, vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot", a confirmat Iohannis.

"UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o țară care a dorit să fie membră în UE, o țară care a susținut puternic ideea europeană. Și, în acest context, vreau să spun după aceste consultări foarte clar: România rămâne atașată proiectului european, România este convinsă că UE trebuie să continue, e un proiect bun și trebuie să fim parte din el", a dat asigurări președintele.

În ceea ce privește românii din Marea Britanie, președintele Klaus Iohannis a spus că România va negocia în interesul lor.

"Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este un proces de durată, iar în acest timp vor avea loc negocieri din care România va face parte și va negocia astfel încât interesul României să fie protejat și să aibă grijă de românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie", a adăugat Iohannis.

În plus, Iohannis a fost asigurat de Mugur Isărescu că impactul Brexit asupra monedei naționale e mic, gestionabil și leul nostru nu va avea probleme, iar premierul Dacian Cioloș l-a asigurat că impactul Brexit asupra economiei românești nu este mare, nu e un motiv de îngrijorare și că va fi gestionat fără probleme majore.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, înainte de consultările cu premierul Dacian Cioloș, cu guvernatorul BNR și cu liderii partidelor, că nu există probleme de îngrijorare pentru economia românească și pentru finanțele românești.

***

Premierul Dacian Cioloș se va întâlni, de asemenea, vineri, după consultările de la Cotroceni, cu vicepremierii Vasile Dîncu și Costin Borc și cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru a discuta urmările referendumului din Marea Britanie.

La întâlnire vor participa și secretarul de stat pe Afaceri europene și șeful Cancelariei premierului.

La finalul consultărilor de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă de la Palatul Cotroceni.

În jurul prânzului, după întâlnire, premierul Cioloș va susține și el o declarație de presă.

Între timp, liderii politici și-au exprimat deja opiniile în legătură cu rezultatele referendumului din Marea Britanie, în care s-a votat ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Băsescu: "Ce ai facut, Cameron?"

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. Fostul președinte consideră că britanicii nu au fost suficient de informați cu privire la consecințele unei asemenea decizii și că statele rămase în UE vor trebui să dea dovadă de solidaritate.

"Ce ai făcut, David Cameron? Nu am crezut că este posibil. Marea Britanie părăsește UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum în care 46 milioane oameni au fost chemați să dea un vot într-o chestiune extrem de complicată, pe care foarte puțini dintre votanții britanici au înțeles-o. Marea majoritate a votat în deplină necunoștință de cauză asupra mecanismelor și consecințelor părăsirii UE", a scris fostul șef al statului.

"Procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi unul dificil, care va dura cel puțin doi ani.Oare cât de "unit" va mai rămâne și Regatul Unit? Este momentul solidarității depline pentru cei 27 rămași", consideră Băsescu.

Victor Ponta: "Cei mai inepți și incapabili lideri din ultimii 25 de ani. Totul se plătește"

Fostul premier Victor Ponta face o paralelă cu referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu, din 2012.

"La ei se respectă rezultatul unui referendum, nu ca la noi în 2012, cand liderii UE au ignorat voința populară", amenințând că "totul se plătește".

Fostul prim-ministru consideră că decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană reprezintă cel mai greu moment din istoria UE, că acum nevoie de lideri puternici și cu viziune, iar politicienii români sunt inepți.

"Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricand de câțiva lideri politici puternici și cu viziune care să repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri ci în mulți ani). Ce păcat că România exact acum are la conducere cei mai inepți și incapabili lideri din ultimii 25 de ani!", scrie Ponta.

Victor Ponta este convins că britanicii nu sunt antieuropeni, ci că au votat așa cum voteaza și francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump.

"De fapt împotriva Establishment-ului, împotriva unui Sistem arogant și atotputernic care îi ignoră și sfidează prea des! Dacă înțelegem asta putem îndrepta răul, dacă nu va fi din ce în ce mai rău!", avertizează fostul premier.

Tăriceanu: "David Cameron a dat dovadă de o ambiție nejustificată"

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat invitația președintelui Iohannis pe motiv că nu este pregătit, însă, a declarat, vineri, pentru News.ro, că britanicii s-au gândit exclusiv la Marea Britanie și nu s-au gândit mai departe, dincolo de Canalul Mânecii.

El consideră că David Cameron a dat dovadă "de o ambiție nejustificată" și nu a intuit care este sentimentul majoritar al populației britanice, plecând la drum să facă un referendum ca să-și întărească poziția proprie și până la urmă s-a ajuns la Brexit.

"Pentru mine este un moment istoric și îl regret. Regret că poporul Marii Britani a luat această decizie, dar trebuie să spunem un lucru, este un proverb: dacă semeni vânt, culegi furtună. Este greșeala enormă pe care a făcut-o actualul premier David Cameron și care a dus la acest rezultat", a afirmat Tăriceanu.

"Realitatea este următoarea: pentru România, în plan imediat, probabil că vor exista niște consecințe mari ale în privința românilor care lucrează în Marea Britanie și care, probabil, vor trebui să țină cont de anumite schimbări de legislație care vor fi în domeniul muncii și al protecției sociale și care se vor îndepărta probabil de la normele europene. Dar consecințele generale în afară de cele asupra României sunt foarte ample. Nu am să mă refer la consecințele economice, ci la consecințele politice. Ele sunt foarte greu de evaluat în acest moment ținând cont că ieșirea Marii Britanii după părerea mea va accentua dezechilibrul uriaș de putere care s-a creat în ultimii ani în Europa", a spus președintele Senatului pentru News.ro.

"Dacă Marea Britanie s-ar fi bazat în deciziile ei numai pe voința populară, am îndoieli că în primul război mondial Marea Britanie ar fi putut să participe la război de partea Franței într-o bătălie hotărâtoare împotriva Germaniei", și-a exprimat îndoiala Tăriceanu.

Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. "Leave" a primit votul a 51,9% dintre britanicii care și-au l-au exprimat, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunțate după încheierea numărătorii sufragiilor.