România riscă să ajungă în fața CJUE din cauza netranspunerii Directivei privind confiscarea extinsă
Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, și ministrul delegat George Ciamba cer parlamentarilor să urgenteze transpunerea Directivei UE privind confiscarea extinsă, deoarece România riscă să fie dată în judecată la CJUE.
Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană ar fi trebuit transpusă în legislația națională până în octombrie 2016. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, împotriva României a fost lansată o procedură de infringement.
”Există posibilitatea foarte ridicată ca, în perioada imediat următoare, Comisia Europeană să ia decizia de a declanșa faza contencioasă a procedurii, prin sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu solicitarea de aplicare de sancțiuni pecuniare în sarcina statului român”, se arată în solicitarea celor doi oficiali către Parlamentul României.
Comisia Europeană poate propune CJUE să aplice României următoarele sancțiuni: o sumă forfetară în valoare de minimum 1.592.000 de euro sau penalități cominatorii între 1.925 de euro și 115.506 euro pe zi de întârziere.
Inițial, proiectul de lege a fost repartizat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru modificarea legilor Justiției. Activitatea așa-numitei Comisii Iordache a încetat la 24 septembrie 2019, astfel că Biroul Permanent al Camerei Deputaților a propus marți ca proiectul să fie repartizat Comisiei Juridice.
Proiectul a fost adoptat de Senat în decembrie 2017.
Între timp, Comisia Iordache a operat o serie de modificări la Codul Penal, eliminând prevederile potrivit cărora se putea dispune confiscarea averilor pentru infracțiuni precum spălarea de bani sau constituirea de grup infracțional organizat.
"Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele menționate la art. 112, în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea uneia dintre următoarele infracțiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material și pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare: d) infracțiunea de spălare a banilor; și g) constituirea unui grup infracțional organizat", arătau prevederile articolului 112 al Codului penal, abrogate de comisia specială condusă de Florin Iordache în iunie 2018, conform Mediafax.
Comentarii