Avioanele ar fi cumpărate din SUA, de acastă dată, iar Ministerul Apărării se interesează de preț. În același timp, ministrul Mihai Fifor a anunțat că primul sistem de rachete Patriot achiziționat va ajunge în România în acest an.

UPDATE Ministrul Apărării anunță că vor fi achiziționa și 45 de elicoptere de acat de la Bell Helicopters, iar cele mai multe vor fi produse la Ghimbav.

"Din cele 45 de elicoptere de atac pe care Romania intentioneaza sa le achizitioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, insa marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brasov", a declarat ministrul Apararii, Mihai Fifor.

***** Știrea inițială

Autoritățile române sunt interesate de achiziționarea a încă 36 de avioane de luptă F16, conform ministrului Apărării, Mihai Fifor, care participă miercuri la Global SOF Symposium Europe, ce se desfășoară la București.

„Săptămâna viitoare închidem partea aceasta a programului cu F16. Suntem în discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 de astfel de aparate, din Statele Unite, nu din Portugalia. Am trimis documentele necesare pentru a vedea prețul de achiziție. Suntem la debutul acestei negocieri și sperăm că vom reuși să achiziționăm încă 36 de aeronave", a precizat ministrul Apărării.

Pregătirea piloților ce vor zbura cu aceste aeronave ar putea fi făcută în țară. „Ne interesează și din punctul de vedere al industriei românești de Apărare, pentru că noi continuăm să dezvoltăm la Craiova programul Șoim, astfel încât acest aparat de zbor să devină aparatul de antrenament pentru piloții care vor opera F16", a explicat Mihai Fifor.

În ceea ce privește sistemul de rachete Patriot, primul ar ajunge în România până la finalul acestui an. Ministrul Mihai Fifor cerut autorităților SUAca plata să fie făcută eșalonat, iar mentenanța să fie realizată în România.

„Ce pot să vă spun și ce pot să vă asigur este că, până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot. Așteptăm scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite pentru a putea să trecem la contractare și să putem achiziționa primul program”, a spus Fifor.