Ministrul Victor Negrescu spune că, în vederea preluării de către România a președinției Consiliului UE anul viitor, au fost pregătiți aproximativ 1.500 de specialiști.

„Pentru acest moment al președinției avem nevoie de foarte multe persoane, vorbim despre aproximativ 1.500 de specialiști, pe care i-am identificat în ultimul an, pe care deja i-am format. Formările au început anul trecut, cu sprijinul Institutului European din România, cu sprijinul Comisiei Europene, cu sprijinul Secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene”, a declarat joi Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, potrivit Agerpres.

„Oamenii s-au format, sunt oameni pregătiți, mulți dintre ei au plecat la post, lucrează deja la nivelul Reprezentanței și, mai mult decât atât, am adus și resurse umane care lucrează la nivelul instituțiilor europene, oameni, în general români, care au vrut să fie alături de noi pentru ceea ce înseamnă acest moment al pregătirii și al exercitării președinției”, a mai spus Negrescu, la televiziunea B1 TV.

El a adăugat că acești specialiști trebuie să fie capabili să asculte toate părerile statelor membre și să vină cu soluții de compromis, soluții consensuale, care pot fi acceptate de statele membre.

„Președinția Consiliului Uniunii Europene nu presupune ca țara care deține acest mandat să spună celorlalți ce să facă, ci presupune să fii capabil să mediezi, să asculți diferitele puncte de vedere, să generezi un consens și acest efort presupune această capacitate de dialog, această capacitate de negociere pe care am căutat să o dezvoltăm foarte mult în ultima perioadă”, a arătat ministrul. Victor Negrescu a spus că o președinție a Consiliului UE „se măsoară în numărul de dosare pe care reușește să le închidă”.