România trimite vineri, în premieră, un modul de intervenție terestră în Grecia pentru a ajuta la lupta cu incendiile de pădure.

"Autoritățile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor. Au cerut ajutor atât aerian, cât și terestru și a fost acceptat din partea României ajutorul terestru. Înțeleg de la domnul Arafat că este o premieră acest lucru", a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de joi.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că mai multe țări au solicitat astfel de ajutoare și toată Europa încearcă să ajute pentru ca statele aflate în dificultate să poată trece peste momentele grele.

Tot Arafat a precizat că România a înaintat oferte de sprijin, dar în final depinde de țările care solicită ajutorul ce acceptă.

"Astăzi, după discuții cu colegii de la Protecția Civilă din Grecia și Protecția Civilă Europeană noi am înaintat o propunere de un modul care va pleca de la IGSU. Acesta include 112 pompieri, 23 de autospeciale, dintre care 6 de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, două containere multi-risc, un generator de mare capacitate, două tabere mobile, un autocar de intervenție, două microbuze și patru autospeciale de primă intervenție", a anunțat Raed Arafat.

Convoiul urmează să plece spre Grecia vineri dimineața și va ajuta la stingerea incendiilor timp de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire a perioadei.

De asemenea, costurile de deplasare sunt acoperite în proporție de 75% de Mecanismul de Protecție Civilă Europeană.