Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat vineri o Hotărâre prin care a decis ca România să trimită ambulanțe în Ucraina.

Astfel, cu titlu gratuit, ambulanțele tip A și B vor fi duse în Ucraina pe cale rutieră de către serviciile județene de ambulanță care le dețin, respectiv inspectoratele județene pentru situații de urgență. 

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pune la dispoziție un microbuz pentru revenirea personalului care asigură transportul ambulanțelor.

Ministerul Afacerilor Externe sprijină procesul de finalizare a documentației aferente realizării asistenței internaționale oferite de către România.

Printr-o altă Hotărâre se propune ca pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, să fie alocate, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Pentru stabilirea sumelor necesar a fi alocate, se propune a fi avute în vedere pentru o perioadă de 30 de zile, cheltuielile necesare pentru un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic, dintre care 50.000 în spații puse la dispoziție gratuit și 20.000 în spații puse la dispoziție contra-cost și funcționarea a 22 taberelor temporare de cazare și asistență umanitară.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat ulterior că este vorba despre 11 ambulanțe "ceva mai vechi" din rezerva Serviciului de Ambulanță și a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.