MAE român și MAE portughez au semnat marți, la București, două documente de cooperare vizând asistența și protecția consulară pentru cetățenii români și portughezi aflați în zone unde cele două țări nu au misiuni diplomatice rezidente.

Astfel, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Portugheze privind protecția intereselor române în Republica Guineea-Bissau și Republica Mozambic de către Republica Portugheză, respectiv Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Portugheze privind protecția intereselor portugheze în Republica Arabă Siriană de către România, anunță MAE român.

Având în vedere atât prezența tradițională a Republicii Portugheze în cele două state africane, cât și posibilitățile de gestionare a situațiilor consulare de către misiunile diplomatice portugheze din cele două state menționate, prin dispozițiile primului document, partea portugheză va prelua asistența și protecția cetățenilor români din cele două țări.

În același timp, ca o recunoaștere a capacității de soluționare a cazurilor de protecție și asistență consulară, într-o zonă de conflict, al doilea document stabilește preluarea protecției și asistenței consulare în beneficiul cetățenilor portughezi de către România, singurul stat membru UE cu misiunea diplomatică deplin operațională la Damasc.

România mai are acorduri de înțelegere cu Australia, Canada și R. Moldova privind acordarea de asistență consulară în Siria. Totodată, Ambasada de la Damasc a acordat asistență în mai multe rânduri și altor cetățeni occidentali, la solicitarea statelor lor de origine.