MAE Bogdan Aurescu salută alegerea României, la 16 martie 2023, în calitate de Președinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga.

România va exercita această funcție începând cu 23 mai 2023, pentru un an, fiind pentru prima oară la conducerea forului de coordonare a activității Organizației.

Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaștere a prestației României la nivelul Organizației, dar și o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigațiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury și otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnîi.

Totodată, reprezintă o recunoaștere a potențialului României de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral.

Alegerea României pentru exercitarea acestei funcții are loc în condițiile impactului asupra securității europene și globale, ca urmare a războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

România va acționa în calitate de Președinte al Consiliului Executiv OIAC pentru implementarea eficientă a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva îndeplinirii obiectivului principal – eliminarea armelor chimice la nivel global.

De asemenea, va contribui la consolidarea capacității Organizației de a răspunde provocărilor din domeniul armelor chimice, inclusiv a amenințărilor privind reapariția acestei categorii de arme.

În cadrul sesiunilor curente ale Organizației, mandatul de președinte al Consiliului Executiv OIAC va fi exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu.