Ministerul Apărării cere acordul Parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2, evaluate la 300 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului.

Solicitarea MApN se află joi pe masa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. 

"Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării, citat de G4Media.ro.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, dronele Bayraktar TB2 au un preț estimativ care pleacă de la un milion de dolari în sus (majoritatea costă între 1 și 2 milioane de dolari, în funcție de dotări) și au avantajul de a fi ușor de întreținut în comparație cu alte armamente de înaltă tehnologie. Prin comparație, MQ-9 Reaper costă 32 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

Ulterior, Ministerul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat, pentru G4Media.ro, că este vorba de 18 drone, iar prețul este estimativ. În valoarea estimată de 300 de milioane de dolari intră cele 18 drone, dar și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, ale căror valoare este la rândul ei estimată.

Potrivit site-urilor specializate în tehnică de luptă, prețul dronelor Bayraktar TB2  diferă în funcție de dotări, pleacă de la un milion de dolari în sus și pot ajunge la 5 milioane de dolari.

Conform Wikipedia, care citează o informație publicată pe site-ul oficial al companiei, prețul unei singure unități TB2 poate ajunge la 5 milioane de dolari, aproximativ o șesime din prețul UAV-ului Reaper construit de SUA.