Ministrul delegat pentru Afaceri Europene îi dă replica premierului Theresa May, care s-a referit la o posibilă limitare a drepturilor cetățenilor europeni din Regat. Negrescu dă asigurări că românii ajunși înainte de Brexit nu vor avea probleme.

”Drepturile românilor care trăiesc în prezent în Marea Britanie rămân pe deplin garantate”, a declarat vineri Victor Negrescu, după ce Theresa May a precizat că cetăţenii europeni care vor sosi în Marea Britanie după martie 2019 vor fi trataţi în mod diferit față de cei stabiliți în această țară înainte de Brexit.

”Persoanele care au venit în Regatul Unit atunci când eram membri ai UE şi-au stabilit anumite aşteptări - au făcut o alegere de viaţă şi şi-au stabilit anumite aşteptări'', le-a declarat ea reporterilor înaintea vizitei în China, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

''Sunt foarte clară că există o diferenţă între acei oameni care au sosit înainte ca noi să ieşim (din UE) şi cei care vor veni când ştiu deja că Regatul Unit nu mai este membru al UE'', a adăugat ea. 

Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri că a luat notă de declarațiile premierului britanic și a dat asigurări că ”pe tot parcursul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit, autoritățile române au avut drept prioritate zero garantarea drepturilor românilor care trăiesc, lucrează și studiază în acest stat”.

 

”În acest sens, au fost create o serie de mecanisme interinstituționale care au monitorizat permanent mersul negocierilor și au menținut un rol activ în dialogul cu Marea Britanie, având consultări constante cu echipa de negociere condusă de negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier. La finalul acestui efort, obiectivul României a fost atins, rezultatul primei faze a negocierilor cu Marea Britanie confirmând faptul că cetățenii europeni, inclusiv cei români, au garantate toate drepturile câștigate sau în curs de dobândire”,

se arată într-un comunicat MAE.

În plus, explică Ministerul de Externe - obținerea unui acord în cea de-a doua fază a negocierilor se poate realiza doar în condițiile în care Marea Britanie își va respecta angajamentele legate de drepturile cetățenilor.

În ceea ce-i privește pe cetățenii europeni care vor ajunge în Marea Britanie după Brexit, MAE precizează că orice decizie privind regimul cetățenilor europeni care se stabilesc în acest stat se va aplica uniform, fără discriminare, pentru toți cetățenii statelor membre.