S-a anulat întâlnirea între Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR pentru a discuta despre formarea unui nou Guvern, după ce Florin Cîțu a anunțat că USR trebuie să caute sprijin la PSD și la AUR.

UPDATE

Dacian Cioloș le-a transmis liberalilor că știe unde să-l găsească dacă revin la gânduri mai bune. De asemenea, premierul desemnat a declarat că Florin Cîțu a fost cel care a anulat întâlnirea de vineri. 

 

"Nu pot să fac decât un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un Guvern. Eu sper să putem găsi soluția. USR rămâne în continuare determinat să propună până la începutul săptămânii viitoare un Guvern în Parlament. Acolo se vede până la urmă dacă există sau nu o susținere. Până duminică, dacă PNL e în continuare interesat de discuții, știe unde să ne găsească. Oricum noi mergem mai departe, indiferent ce se întâmplă", a afirmat Cioloș.

El a adăugat că nu e momentul "să pansăm tot felul de egouri rănite", importante fiind discuțiile, iar dacă PNL nu poate face propuneri, USR își asumă mandatul primit de la Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este vorba de orgolii pentru că nici el, nici Florin Cîțu nu vor să facă un pas în spate, Dacian Cioloș a spus că USR "nu a făcut un pas în spate, ci un pas în față".

Totodată, premierul desemnat i-a transmis lui Florin Cîțu să nu-i mai dea indicații cu cine să se alieze, pentru că PNL este cel care a avut, în urmă cu câțiva ani, o alianță cu PSD.

+++

S-a anulat întâlnirea între Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR, anunță Biroul de presă al USR. Urmează ca Cioloș să susțină o declarație de presă.

+++

La finalul BEX, Florin Cîțu a declarat că 90% din timp s-a discutat în ședință despre "probleme reale ale românilor" și doar 10% din timp s-au discutat "subiecte politice".

"Răspunderea politică pentru a instaura un nou Guvern revine Coaliției care s-a format pentru demiterea Guvernului Cîțu. Negocierile trebuie făcute în logica acțiunilor deja inițiate. Cioloș trebuie să găsească prima dată sprijin la PSD și AUR", a citat Florin Cîțu dintr-un document adoptat de forul de conducere al PNL.

Florin Cîțu a declarat că acesta este singurul mesaj pe care i-l transmite astăzi lui Dacian Cioloș. Dacă USR nu reușește să formeze un Guvern, atunci liberalii vor începe și ei propriile negocierile.

+++

Florin Cîțu va anunța mandatul primit de la partid pentru a intra la discuții cu Dacian Cioloș. Liderii USR, PNL și UDMR, alături de Varujan Pambuccian, de la minoritățile naționale, se vor întâlni vineri pentru a vedea dacă ajung la o înțelegere. 

Potrivit unor voci din PNL, liberalii ar putea să renunțe la propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier dacă Dacian Cioloș își depune mandatul sau nu primește votul de învestire în Parlament. Dan Vîlceanu și Lucian Bode ar fi variantele cu care PNL vrea să meargă în fața președintelui.

Cîțu insistă că USR să caute susținere în Parlament de la PSD și AUR, partide alături de care a demis Guvernul prin moțiune de cenzură. 

Cele mai mari șanse de a fi desemnat premier le are Lucian Bode, un apropiat de Florin Cîțu, dar și susținut puternic de Klaus Iohannis.

USR a anunțat deja că va merge în Parlament luni indiferent de rezultatul negocierilor, iar cel târziu duminică seară va prezenta lista de miniștri. În condițiile în care Dacian Cioloș refuză orice colaborare cu PSD și AUR, nu este exclus ca, în urma discuțiilor de vineri cu foștii parteneri de guvernare, USR să își schimbe strategia.