S-a încheiat campania pentru alegerile locale și europarlamentare

Campania electorală, care a început pe data de 10 mai, ss-a încheiat sâmbătă, la ora 7,00, românii cu drept de vot fiind așteptați duminică la urne să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European și pe cei în administrația locală.
În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidați, potrivit Agerpres.
Timp de o lună, candidații intrați în competiția pentru un loc în Parlamentul European sau în conducerea administrațiilor locale și-au transmis mesajele prin intermediul afișelor electorale sau prin întâlnirile cu alegătorii.
După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirea sediului secției de votare din țară.
Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirea sediului secției de votare din țară și de pe respectiva clădire se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare și se aduce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare.
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale și anume din data de 8 iunie, ora 7,00, și până la încheierea votării.
''Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înțelege afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepția celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secției de votare și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianțe sau candidați independenți, după data de 8 iunie, ora 7,00, până la încheierea votării'', arată BEC.
După data de 8 iunie, ora 7,00, în ziua scrutinului și până la sfârșitul votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală.
În ceea ce privește atribuțiile președintelui biroului electoral al secției de votare din țară privind dispunerea de măsuri necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, acestea se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 de metri.
Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare are la dispoziție mijloacele de ordine necesare asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, pe care îi informează cu privire la situațiile care atrag acțiuni din partea acestora.
În ziua de 9 iunie, începând cu ora 7,00, și până la momentul încheierii votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare este interzisă.
Potrivit Biroului Electoral Central, prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucționa accesul persoanelor la secțiile de votare în preziua votării, în intervalul orar 18,00 - 19,00, și în ziua votării, în intervalul 6,00 - 23,59.
Aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați să voteze duminică la europarlamentare și locale în aproximativ 20.000 de secții organizate în țară și în străinătate.
Comentarii