PNL Satu Mare a anunțat marți dimineață, prin liderul organizației, Adrian Cozma, că iese de la guvernare pe plan local, acuzându-i pe cei de la UDMR de totalitarism.

,,Alegătorii noștri nu sunt de vânzare”, a declarat președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, în cadrul unei conferințe de presă, conform portalsm.ro.

,,Cei care au votat PNL nu sunt de vânzare. PNL Satu Mare nu participă la decizii care nu respectă legea și decizii care ar crea mai multe problem decât, aparent, rezolvarea problemelor pentru municipiul Satu Mare”, a declarat Adrian Cozma.

Adrian Cozma a prezentat și câteva dintre motivele care au dus la ieșirea PNL de la guvernarea locală.

,,PNL Satu Mare nu poate gira derapajele administrației totalitare UDMR.(…) Cunoașterea limbii maghiare, condiție la angajarea în Primăria Satu Mare. Nu ar fi fost asta neapărat o problemă, să cunoască și cinci limbi, însă nu poți să stabilești un astfel de criteriu. Încălcarea repetată a accesului la informații publice. (…) Mai mult, vorbim de întârzierea punerii în execuție a unor lucrări din fonduri europene, cum ar fi amenajarea malurilor Someșului. (…) Nici la județ lucrurile nu merg bine. E de ajuns să ne uităm la situația de la bibliotecă, să vedem starea drumurilor din județ, să vedem modul în care sunt administrați banii și cum totul se îndreaptă spre o anumită culoare, spre UDMR. Noi nu putem fi elemente de decor în administrația locală”, a declarat Adrian Cozma.

,,Acțiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiție de idei și de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este și în majoritatea din guvernul României, dar face parte și din guvernul de la Budapesta’’, a mai spus președintele PNL Satu Mare.

Ulterior, UDMR Satu Mare a acuzat PNL de blocarea proiectelor de dezvoltare.

"Consiliul Județean Satu Mare este motorul dezvoltării județului Satu Mare, lucru demonstrat în ultimii ani. Dezvoltarea județului se poate face doar atunci când toți partenerii susțin acest demers. Din păcate, în ultima vreme, PNL Satu Mare a susținut o politică a dezbinării și distrugerii, a blocării proiectelor de dezvoltare. Munca primarilor PNL din județ, proiectele acestora, sunt puse în pericol și subordonate interesului și obiectivelor personale ale unei singure persoane. În urma acestui demers ieftin și politicianist, au de pierdut doar cetățenii județului Satu Mare", a transmis organizația UDMR printr-un comunicat de presă.

Uniunea mai consideră și că pentru dezvoltarea județului e necesar ca primăriile din județ să colaboreze cu Consiliul Județean, fiind nevoie de o majoritate în consiliu și de un parteneriat cu primăriile, pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârșit și să fie atrase noi finanțări și investiții.

Tot UDMR spune că atât formațiunea maghiarilor, cât și PSD și PMP susțin proiectele de dezvoltare a județului, iar orice formațiune politică, atunci când reprezintă cetățenii, trebuie să funcționeze după "principii" și pe o "anumită normalitate".