Angajații din școli și cadrele didactice primesc până la urmă 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, potrivit unui proiect de OUG publicat în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

UPDATE

Angajații din școli și cadrele didactice primesc o creștere salarială de 13% de la 1 ianuarie, potrivit unui al doilea proiect de OUG publicat miercuri pe site în transparență decizională.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat ulterior că a fost publicată, „dintr-o eroare”, o variantă mai veche a proiectului.Ministrul Finanțelor a anunțat ulterior că proiectul avansat de Finanțe este greșit la capitolul salarii ale profesorilor și că majorarea va fi tot de 13%, respectiv 7%.

„Este o greșeală din grabă, a fost afișat un proiect neactualizat. Îmi cer scuze, voi verifica ce s-a întâmplat”, spune Boloș, la Digi 24.

+++

Procentul este contrat tuturor variantelor anunțate până acum, cea mai recentă declarație publică pe subiect fiind a ministrei Ligia Deca, cea care anunța luni noaptea pe Facebook că profesorii vor primi 13% creștere de la 1 ianuarie 2024, scria, miercuri Economedia, care cita EduPedu.ro.

Creșterea anunțată în vară, pe 12 iunie, de ministrul Muncii, care prevedea majorarea cu 40% a salariului profesorului debutant, a fost diluată de ministrul Deca, cea care a anunțat 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie. Noua variantă din proiectul de oug este de 8% de la 1 ianuarie și „diferența până la 20%” de la 1 iunie 2024.

Proiectul prevede:

„Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 8% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”.