Guvernul a majorat joi salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.300 de lei. La începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului care vizează trei categorii de angajați.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus la finalul ședinței de Guvern că de majorarea cu 10% a salariului minim vor beneficia 1,867 milioane de salariați.

"Măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, însă, îndeosebi în domeniile transporturi, comerț și IMM-uri", a spus el.

Astfel, din calculele Ministerului Muncii, suma netă acum a salriului  minim brut în plată este de 2.079 lei, iar creșterea va fi de 181 de lei.

+++

Premierul a anunțat, la începutul ședinței de joi dimineață, scoaterea de pe ordinea de zi OUG care vizează angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară, pentru că măsura ar duce în cazul lor la diminuări salariale.

"Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toții, mai ales eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am descis să scoatem de pe ordinea de zi această OUG care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industrie alimentară vor rămâne la fel, neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS", a explicat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a anunțat că își dorește o altă treaptă de creștere de salariu în 2024, ea urmând a fi discutată cu partenerii sociali.

+++

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 10%, față de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună", se arată în nota de fundamentare a proiectului, conform Agerpres.

Într-un interviu acordat Digi24.ro, premierul Marcel Ciolacu anunță miercuri că printr-o Hotărâre se va mări și salariul minim în construcții de la 4.000 la 4.500, astfel încât "plata CASS nu va afecta nicio categorie". Cei din construții erau exceptați de plata CASS, însă prin pachetul fiscal asumat marți în Parlament această categoria îl va plăti din nou.

El a menționat că, într-o discuție cu mediul de afaceri și sindicatele, s-a propus ca salariul minim pe economie să fie diferențiat pe categorii socio-profesionale, ceea ce este o idee bună.