PreședintelePartidului Național Democrat, Daniel Fenechiu, susține căPSD a dorit ca salariile parlamentarilor să fie majorate până la9.000 de lei lunar, iar demersul ar putea fi reluat în septembrie.

Președintele PND, deputatul Daniel Fenechiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Guvernul intenționa la începutul anului să includă și parlamentarii pe lista demnitarilor cu salarii mărite, fiind avansată cifra de 9.000 de lei, și că este posibil ca acest demers să fie reluat în toamnă.

"Intențiile au venit din partea partidului de guvernământ și erau discuțiile de la începutul anului, când au început să discute de reforma salarizării în zona bugetară și evident că și demnitarii sunt considerați bugetari. S-a lucrat la această lege, a fost pusă în dezbatere publică, toate bune și frumoase. Nu s-a mai auzit nimic din martie-aprilie încolo, probabil și pe fondul problemelor lui Ponta și pe fondul altor probleme. Și a apărut această ordonanță care a repus pe tapet faptul că demnitarii sunt o categorie mult mai largă, înseamnă și vicepreședinții Camerei Deputaților, înseamnă și membrii Birourilor Permanente, înseamnă și secretarii de stat și parlamentarii simpli. Pe fondul acestor discuții, am înțeles că urma ca începând cu 1 septembrie să crească și lefurile parlamentarilor la 9.000 de lei", a precizat Fenechiu.

Acesta susține că nu este exclus ca problema să revină în actualitate odată cu începutul noii sesiuni parlamentare.

"E posibil ca urmare și a declarației mele și a altor lucruri să existe o temporizare, dar eu vă asigur că lefurile parlamentarilor vor crește", a susținut liderul PND. Potrivit lui Daniel Fenechiu, primele discuții asupra salarizării demnitarilor prevedeau salarii de 20.000 de lei pentru președinții celor două Camere, precum și pentru premier și șeful Înaltei Curți de Casație și Justiție, 15.000 de lei pentru miniștri și 14.000 de lei pentru senatori și deputați.

Pe de altă parte, potrivit unor surse parlamentare contactate de MEDIAFAX, parlamentari din actuala majoritate ar intenționa să redeschidă discuția salariilor aleșilor în nou sesiune, care va începe în septembrie.O variantă luată în calcul este inițierea unui proiect de lege prin care salariile senatorilor și deputaților să fie majorate.

A doua variantă discutată este modificarea Ordonanței de Urgență privind salariile demnitarilor odată ce aceasta va ajunge în Parlament pentru dezbatere, prin adăugarea unor amendamente. Decizia însă ar depinde și de poziția lui președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, față de o astfel de inițiativă, au mai precizat aceste surse parlamentare.

Și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), a afirmat că este normală majorarea indemnizației parlamentarilor odată cu majorarea salariilor înalților demnitari prin ordonanțăși a bugetarilor prin legea salarizării.

"Putem discuta de o indemnizație decentă, atât timp cât cresc salariile în administrație. Acum discutăm de 5.300 lei (indemnizație lunară – n.r.). Normal că toată lumea dorește o anumită reașezare. Dacă discutăm de salariul minim este foarte mare, dacă discutăm despre nivelul european este foarte mică. Dacă ne uităm la salariile magistraților, membrilor Executivului, trebuie să discutăm și de salariile demnitarilor", a explicat, la Realitatea TV, Florin Iordache, adăugând că salariile aleșilor ar putea crește cu 60% până la 100%. 

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că va propune în Parlament respingerea ordonanței privind majorarea salariilor demnitarilor, dacă cei care beneficiază "tot o plimbă de la unul la altul și nu o susține nimeni",referindu-se la faptul că unii au anunțat că își donează banii.

El a răspuns astfel la faptul că sunt unii demnitari care au anunțat că-și donează banii majorați. Întrebat dacă este o decizie privind respingerea ordonanței, Dragnea a spus: "Este o constatare. De câte ori am luat o decizie am argumentat-o și am susținut-o până la capăt. Nu-mi place această situație, dacă nimeni nu o mai susține, nu îi mai chinuim, o respingem în Parlament".

Pe 29 iulie, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că își va dona diferența de salariu primită prin ordonanță clubului de baschet Steaua.

„Nu m-am răzgândit, cred în continuare că este corect că demnitarii din România (Președinte, președinții Parlamentului, miniștrii etc.) trebuie să aibă un salariu decent, cel puțin egal cu alți funcționari din subordine și relativ asemănător cu ceea ce se întâmplă în Europa. Dar la fel de corect este ca această mărire de salariu să fie făcută în același timp cu salariile celorlalți angajați din sectorul public. Așa că pot să mai aștept până vom adopta noua Lege a Salarizării! În consecință, am luat decizia personală ca începând cu data de 1 August să donez diferența de salariu primită prin faimoasa ordonanță către echipa de baschet a Clubului Steaua (care, anul acesta, joacă după mulți ani din nou într-o competiție europeană). Așa am sufletul împăcat și fac și un gest simbolic de sprijin pentru echipa și sportul pe care le iubesc atât de mult de peste 30 de ani”, a precizat Victor Ponta.

Decizia de majorare a salariilor demnitarilor, luată printr-o ordonanță în perioada în care Gabriel Oprea era premier interimar, intră în vigoare de la 1 august, sumele necesare aplicării acestor creșteri fiind incluse în buget la rectificarea bugetară.