UPDATE / VIDEOScandal la ușa lui Dragnea și în plenul Camerei Deputaților și Senatului după scrisoarea către SUA
USR a părăsit lucrările plenului Camerei Deputaților și a mers la biroul lui Liviu Dragnea pentru a-l lua la întrebări. În plen, PNL a cerut demisia liderului PSD de la conducerea Camerei Deputaților.
UPDATE
Senatorii PMP au părăsit sala de plen, în semn de protest față de hotărârea majorității de a nu discuta despre comunicatul semnat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, ca reacție față de poziția Departamentului de Stat al SUA privind Legile Justiției.
"Domnii Dragnea și Tăriceanu și-au asumat un răspuns în numele Parlamentului Romaniei. Într-adevăr, ei reprezintă Parlamentul, dar pot să reprezinte la defilarea de la 1 decembrie, la recepția de la Cotroceni de seara, pot să-l reprezinte alături de Daia, să vândă oaia, dar nu pot să reprezinte plenul celor două Camere într-o astfel de întreprindere politică fără discutarea documentului în Parlament și votarea lui. (...) Ar trebui să încercăm acum să diminuăm ridicolul în care cei doi șefi de camere ne-au așezat", a spus Băsescu la Parlament, adăugând că va semna un document de protest inițiat de PNL dacă acesta "va fi o reprezentare corectă și o interpretare corectă la comunicatul Departamentului de stat".
Dacă ar mai fi fost președinte, Băsescu susține că ar fi reacționat în această situație.
"Aș fi
reacționat. Rău. La adresa celor doi. (...) Avem o diplomație la pământ.
Aceste legi au generat fiori și la Bruxelles și la Washington. Guvernul
trebuia să transmită tuturor ambasadorilor din țărilor NATO și UE ce
intenționează să facă", a spus fostul șef de stat.
Potrivit acestuia, România este în situația în care riscă să deterioreze niște relații "pentru proastă și defectuoasă înțelegere a modului cum lucrează guvernul Statelor Unite".
***
Liberalii au solicitat miercuri convocarea unei ședințe comune a Parlamentului în care să se adopte o declarație cu privire la poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii pe legile Justiției și în care să se constate că declarația dată publicității marți de președinții celor două camere a fost nulă și neavenită, notează Agerpres.
"Grupurile parlamentare ale PNL, împreună cu alți colegi deputați,
solicită convocarea ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului
pentru adoptarea unei declarații care să fie cu adevărat reprezentativă
pentru Parlamentul Românei. Propunem un proiect de declarație care să
reafirme fără echivoc parteneriatul cu SUA, lupta împotriva corupției,
autonomia puterii judiciare și de asemenea constatarea că declarația
celor doi președinți de camere de ieri a fost nulă și neavenită, a fost
mânată doar de interese personale, are la bază un considerent care ține
strict de situația personală din Justiție și periclitează întru-un mod
extraordinar de grav imaginea Parlamentului României și parteneriate
consacrate pentru securitatea și bunăstarea României", a declarat
liderul deputaților PNL Raluca Turcan la Palatul Parlamentului.
***
Opoziția a avut aceeași poziție și în Senatul României.
***** Știrea inițială
Mai mulți deputați USR au părăsit miercuri lucrările plenului și au mers la ușa biroului lui Liviu Dragnea pentru a protesta față de comunicatul semnat de acesta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ca replică la poziția exprimată de Departamentul de Stat al SUA privind Legile Justiției.
Dragnea a deschis ușa și i-a primit pe deputații USR în biroul său, acolo unde au stat aproximativ 5 minute. Explicațiile lui Liviu Dragnea nu au fost suficiente pentru USR.
„Noi, cei din Opoziție, am exprimat poziția că declarația de ieri ca răspuns la comunicatul Departamentului de Stat al SUA pe Legile Justiției nu a fost în numele Parlamentului. Domnul președinte de ședință Iordache a întrerupt această dezbatere în plen încălcând Regulamentul Camerei. S-a folosit o șmecherie. Ulterior, o altă cerință, ca domnul Dragnea ca președinte al Camerei să vină în fața Camerei și să își susțină punctul de vedere a fost respinsă la vot de majoritate. Practic, majoritatea parlamentară a PSD a votat ca președintele să nu vină să conducă ședința. În acest context, am transmis că, dacă domnul Dragnea refuză să vină în fața Camerei, noi, ca și deputați, vom merge la biroul dânsului pentru a-i transmite acest mesaj: problemele personale ale sale nu sunt România și ceea ce face în aceste zile domnul Dragnea, ceea ce fac în aceste zile domnii Dragnea și Tăriceanu este să arunce țara noastră înapoi cu 20 de ani”, a declarat deputatul USR Dan Barna.
Reprezentanții USR au declarat că iau în calcul depunerea unei plângeri penale pe numele lui Liviu Dragnea pentru abuz de funcție și fals în declarații.
Înainte de acțiunea USR, în plenul Camerei Deputaților PNL a cerut demisia lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. De precizat că Liviu Dragnea, deși aflat în clădirea Parlamentului, nu a participat la ședința Camerei Deputaților, lăsând a conducerea plenului pe vicepreședintele Florin Iordache.
„Tocmai aflarăm că domnul Dragnea a reușit să ajungă în Parlamentul României, așa că vă solicităm, în baza articolului 34, litera b, prezența domnului Liviu Dragnea la conducerea acestei ședințe, pentru a explica în plenul Camerei Deputaților care sunt rațiunile pentru care periclitează imaginea României, afectează lupta împotriva corupției, blochează un parteneriat care are deja o vechime de 20 de ani cu avantaje evidente pentru securitatea și prosperitatea cetățenilor români. Așadar, să vină domnul Dragnea aici și să spună care sunt motivele pentru care decredibilizează instituția și jignește pe toți parlamentarii de bună credință”, a afirmat Raluca Turcan.
Solicitarea PNL pentru ca președintele Camerei Deputaților să vină în plen a fost respinsă de deputații PSD și ALDE.
Tot PNL a solicitat o nouă declarație a Parlamentului prin care să fie reafirmat Parteneriatul strategic cu SUA.
Comentarii