Prim-vicepreședinții și câțiva lideri PNL din teritoriu l-au așteptat pe șeful lor, Florin Cîțu, care a fost plecat în SUA, cu o solicitare: să demisioneze de la conducerea PNL.

BPJ al PNL Iași a luat decizia în unanimitate de a-l mandata pe președintele organizației, deputatul Alexandru Muraru, să solicite convocarea Congresului Extraordinar al PNL. 

"M-am alăturat imediat colegilor mei care cred că PNL are nevoie de un proiect politic nou construit, așa cum e o regulă nescrisă a organizațiilor politice românești, în jurul celui care se află în fruntea administrației, care are o viziune de ansamblu asupra mersului României, care elimină blocajele sau lipsa de dialog din relația cu organizațiile locale sau cu parlamentarii. Într-un partid politic, schimbarea nu este și nu trebuie să fie privită ca o luptă pentru că partidele sunt organisme vii, instituții supuse regulilor  managementului politic.  Nu este ușor pentru un partid politic să își stabilească obiective pe termen lung, dar PNL trebuie să își propună ca țintă pregătirea anului electoral 2024 și câștigarea alegerilor de atunci. În 2024 vom avea patru tipuri de alegeri, deci singurul an în care PNL își poate seta un proiect politic este 2022. Am toată convingerea că făcând acum acest restart românii vor aprecia noul leadership. Românii vor profesionism, stabilitate, coerență, implicare, dedicație, onestitate, patriotism curat. Asta va oferi PNL de acum înainte”, a declarat Alexandru Muraru, citat într-un comunicat de presă al PNL Iași.

+++

Potrivit unor surse politice, prim-vicepreședinții Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan sunt cei care vor ca Florin Cîțu să plece la pachet cu prietenul său, secretarul general Dan Vîlceanu. 

Florin Cîțu s-a întâlnit cu colegii joi seară la Vila Lac, însă le-a transmis că nu va demisiona.

Vineri a fost convocată ședința Biroului Național, iar "puciștii" își propun convocarea Consiliului Național pentru duminică, for care este abilitat să organizeze un Congres extraordinar pentru debarcarea celor doi din fruntea PNL.

Același surse spun că premierul Nicolae Ciucă este acum susținut să fie președintele PNL, iar Lucian Bode, care este ministru de Interne, este dorit în locul lui Dan Vîlceanu.

Revolta ar fi pornit de la organizațiile PNL din sudul țării și ar fi condusă de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu. Acesta ar fi venit cu ideea unei scrisori semnate de toți liderii de organizații prin care să i se ceară demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului. Alături de Iulian Dumitrescu sunt o parte din prim-vicepreședinți Lucian Bode și Rareș Bogdan, dar și majoritatea liderilor de organizații, arată HotNews.ro.

Potrivit surselor citate, Iulian Dumitrescu ar fi primit acceptul președintelui Klaus Iohannis de a începe debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL. 

Dan Vîlceanu a declarat că că "președintele României trebuie lăsat în afara puciului".

Totuși, președintele Klaus Iohannis a fost principalul jucător atunci când Ludovic Orban a fost debarcat de la conducerea PNL. Dan Vîlceanu susține, din nou, că nu este așa.

+++

Deputatul PNL Alexandru Muraru, un apropiat al lui Florin Cîțu până de curând, a scris, într-un editorial postat pe Digi24.ro și intitulat "PNL are nevoie acum de un proiect politic nou. Noul PNL pentru 2024", că "un lider personalizează leadershipul partidul". (Detalii)

Și deputatul Robert Sighiartău, fost secretar general al PNL pe vremea lui Ludovic Orban, a precizat, la Profit TV, că, dacă se va ajunge la Congres, "Nicolae Ciucă poate fi o variantă de președinte".

Și deputatul Ben Oni Ardelean consideră că "PNL are nevoie urgentă de un restart".

"Dezbaterile valorice, strategia și viziunea politică trebuie să cuprindă toate entitățile care contribuie la o gandire politică coerentă, pragmatică și realistă. Suntem obligați să nu ne abatem de la valorile creștin-democrate, având o responsabilitate imensa in fata țării. Bâjbâiala ne va costa pe toți. Trebuie să ne ridicăm de jos și să luptăm mai uniți ca niciodată pentru România! E singura variantă! E timpul sa schimbăm macazul!", a scris acesta pe contul lui de Facebook.

Vineri dimineață, Dan Vîlceanu a refuzat să răspundă la întrebările presei, afirmând că nu vrea să comenteze "comunicate sau știri pe surse", ci doar "documente oficiale".

El a negat că ar fi primit o solicitare oficială de convocare a Biroului Executiv. Vîlceanu a povestit că joi seară, la Vila Lac, Florin Cîțu le-a cerut colegilor să îi spună de ce nu sunt mulțumiți de el, iar aceștia i-au spus că nu a deblocat programul "Anghel Saligny". Cîțu le-a transmis că responsabili pentru programul de dezvoltare locală sunt Ministerul Dezvoltării și Guvernul, nu șeful PNL.


Florin Cîțu - un Gică-contra incurabil

Șeful PNL a devenit, în lunile de când la Palatul Victoria a fost instalat Guvernului Ciucă, un critic vizibil nu doar cu colegii de guvernare de la PSD, dar și cu colegii lui de partid.

Cel mai recent atac la adresa Guvernului a fost pe 7 martie, când Cîțu a declarat că  "economia a fost administrată suboptimal, iar fără o economie puternică, fără resurse de la buget, România nu poate gestiona optim criza umanitară".

„Eu am prezentat, ca de fiecare dată, sunt trei mari priorități ale guvernului în această perioadă. În primul rând - starea economică. Dacă nu ai o economie sănătoasă, dacă nu gestionezi bine economia, degeaba vrei să ai și alte obiective, pentru că noi le vei putea duce la îndeplinire și se leagă exact de ceea ce facem acum. Deci noi trebuie să ne concentrăm ca economia să fie bine administrată. Eu am spus-o și repet, fără să arăt cu degetul sau să dau vina pe cineva -în primele 2 luni de zile, economia nu a fost foarte bine, a fost administrată suboptimal”, a spus Florin Cîțu.

De-a lungul timpului, Florin Cîțu s-a remarcat în repetate rânduri prin atitudini sfidătoare la adresa colegilor, acestea devenind mai vizibile în momentul în care a pierdut funcția de premier. Atunci, acesta spunea că el și-a dorit să plece din fruntea Guvernului, în timp ce surse apropiate de președintele Klaus Iohannis susțineau că lui Florin Cîțu i s-a cerut în mod direct să facă un pas înapoi.

Tot atunci, surse politice spuneau că Florin Cîțu se teme că în scurt timp Nicolae Ciucă va ajunge să-i ia partidul, motiv pentru care cel dintâi nu a ratat nicio ocazie să critice guvernarea. 

Florin Cîțu a câștigat antipatia partidului în momentul în care a cedat portofolii și funcții importante către PSD atunci când s-a format actuala Coaliție de guvernare. El a fost criticat de colegi pentru că nu s-a impus la negocieri, iar social-democrații "au luat și pielea de pe PNL", cum afirmau unii liberali în decembrie 2021.

Rămâne de văzut cât va mai reuși Florin Cîțu să stea pe scaunul de președinte al unui PNL care este în cădere liberă în sondaje. (Detalii)

Florin Cîțu: Guvernarea, care nu este optimă, nu o văd doar eu, ci și românii

Mai mult pe EurActiv »