Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit sâmbătă, la Antena 3, despre faptul că salariile de la stat ori trebuie scăzute, ori trebuie redus numărul bugetarilor. Social-democrații nici nu vor să audă așa ceva.

"Aș vrea doar să separăm problema reducerii de cheltuială de 20 miliarde de lei, pentru că responsabilitatea este a Ministerului Finanțelor în ceea ce privește propunerile de reducere de cheltuială cu care vor veni de ceea ce avem scris în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru legea cadru de salarizare a bugetarilor, care este un jalon care presupune la rândul lui o serie de condiții și o serie de constrângeri pe care ni le-am asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență", a spus Marcel Boloș la Antena 3.

"Ce pot să confirm este că avem aceste cerințe privind sustenabilitatea și aceste cerințe privind revizuirea coeficienților de ierarhizare care poate însemna plusuri pentru unele categorii de bugetari sau minusuri pentru alte categorii de bugetari. Oricum, coordonatorul de reformă și investiții pentru acest jalon este Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și eu sunt convins că vor veni cu o propunere de validare a jalonului așa cum a făcut-o pentru pensiile speciale, urmează pentru sistemul de pensii generale și toate cele trei reforme cu greutate pentru ceea ce înseamnă sustenabilitate", a mai spus ministrul.

Revizuire a salariilor în sistemul bugetar sau o potențială reducere a numărului de bugetari

"Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României.

Dar trebuie să fim foarte prudenți, pentru că și recentele declarații privind faptul că trebuie să ia de cheltuieli de 20 de miliarde de lei ne duce ușor spre aceste reforme pe care Comisia, pe bună dreptate, spune nu aveți bani, deci implementați reformele", a spus acesta.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu: Să nu lăsăm un măr bolnav să strice o grămadă mare de mere sănătoase

"Scenariul ministrului Marcel Boloș, care a menționat „o revizuire” a salariilor în sistemul bugetar, ca modalitate de a diminua cheltuielile, trebuie eliminat din start din discuțiile care vor avea loc în cadrul Coaliției, pentru a nu risca compromiterea altor măsuri bune și necesare. Să nu lăsăm un măr bolnav să strice o grămadă mare de mere sănătoase.Trebuie să ajustăm cheltuielile publice, dar acest obiectiv nu se va face prin soluții imorale, de tristă amintire, precum tăierile salariale din perioada Băsescu. Deja inflația a avut o contribuție negativă asupra veniturilor românilor", a transmis Stănescu, marți, printr-un comunicat de presă.

El a mai spus că PSD și coaliția de guvernare au ca scop sprijinirea populației și a companiilor românești în această perioadă complicată și protejarea veniturilor acestora.

"Sub nicio formă nu vom discuta despre tăieri de salarii. Este exclus! Dimpotrivă, misiunea coaliției de guvernare este să apere veniturile și puterea de cumpărare a tuturor cetățenilor țării. Ceea ce a și făcut de când PSD a intrat la guvernare și a ales consensul, stabilitatea și cooperarea politică în locul unui conflict permanent și al instabilității. Vom găsi cu siguranță soluțiile cele mai potrivite pentru a eficientiza cheltuielile bugetare pentru că, în asemenea momente, această decizie este o dovadă de solidaritate față de români", a mai spus el.

"Gaura" din buget

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat joi, la Antena 3, citat de News.ro, despre planul de reducere a cheltuielilor discutat în coaliție, că nu există o gaură de 20 de miliarde de lei la buget, dar că este adevărat că trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, vorbesc de ANAF și Vamă, de peste 4 miliarde de lei.

”Nu există o gaură de 20 de miliarde de lei, ceea ce am făcut noi, ca analiză, a dus la concluzia că este necesar să facem o ajustare până la final de an, pe o anvelopă de 20 de miliarde dar la momentul în care discutăm nu avem această problemă. E adevărat, trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, vorbesc de ANAF și Vamă, de peste 4 miliarde de lei”, a spus ministrul Finanțelor.

El a precizat că și anul trecut, în luna mai au anunțat că vor face o ajustare de cheltuieli de 10 miliarde, preconizate la acel moment.

”Este un trimestru încheiat care ne arată cum merge partea de venituri a statului, ne arată și carențele din economie, unde unele sectoare funcționează mai bine, altele mai prost”, a spus Câciu.

Ministrul a mai arătat că așa cum este acest plan de acțiune al ANAF, ar trebui ca de acum încolo să facă încasările așa cum și-a programat, ANAF și Vamă.

”Ajustarea aceasta se face în felul următor, ca plan de acțiune. Am stabilit care este nevoia de ajustare, am stabilit ce nu va fi afectat de ajustare și e foarte important să anunțăm ca să nu creăm o panică, pachetul social și cel economic, cel de investiții și cel de fonduri europene nu sunt atinse”, a arătat ministrul.

Boloș, lăudat recent de șeful PSD, Marcel Ciolacu

Pe 6 martie, Ciolacu i-a lăudat într-un interviu pentru România TV, pe ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru munca depusă.

„E normal să îmi doresc și eu un Guvern performant. Avem un protocol pe care îl respectam, dar nu pot să mint și să nu spun că exista doi miniștri performanți, pe care am vrut să-i menționez. Stiu ce a găsit Marcel Boloș la Ministerul Fondurilor Europene, cu un program făcut de Ghinea, PNRR, pe care acum trebuie acum să-l urmăm. Aș fi incorect să nu-l laud. Sorin Grindeanu are cea mai mare execuție dintre toți miniștrii Transporturilor. Să nu vezi că în sfârșit Romania va avea Autostrada Moldovei, pe care au promis-o toți miniștrii Transporturilor de la Revoluție. A ajuns un bănățean să facă Autostrada Moldovei. E foarte posibil că până în 2024 să putem merge până la Pașcani”, spunea, atunci, liderul social-democraților.