Premierul Marcel Ciolacu îl acuză pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer, de ipocrizie și reiterează că, dacă și în decembrie Austria își va folosi dreptul de veto, Guvernul României se va adresa Curții Europene de Justiție (CJUE).

Întrebat, luni seară, la Antena 3, dacă este adevărată informația conform căreia România se opune accesului a doi ofițeri ai armatei austriece la reuniuni ale NATO, premierul  Marcel Ciolacu a răspuns: "Categoric!".

"Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. În primul rând și eu, în funcția de prim ministru, și domnia sa, suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. De aceea am și spus: eu, cât timp sunt prim-ministru, nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România", a declarat Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul a reamintit că România "ține spatele frontului din Ucraina" și respectă toate sancțiunile împotriva Rusiei, Austria, o țară neutră, nu cheltuie "un euro pentru înzestrarea Armatei".

"România își mărește alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca să descurajeze ceea ce dorește să facă Rusia. Și tu vii ca un ipocrit și spui că România nu are dreptul în Schengen fără să justifici deloc veto-ul tău”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a precizat că, în opinia sa, cei 7 miliarde de euro cu care Austria a cumpărat gaz și petrol de la Rusia, de la debutul războiului, sunt folosiți pentru alimentarea conflictului pornit de Rusia în Ucraina.
 
”Eu voi ataca, ca și Guvern, dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul, voi ataca la Curtea de Justiție Europeană. Mai mult, voi cere ca Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European să fie parte, împreună cu România, în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Shengen. Nu luăm sancțiuni economice, noi respectăm sancțiunile impuse Rusiei, Austria nu le respectă”, a mai afirmat prim-ministrul.

Presa austriacă a scris săptămâna trecută că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO, ca răzbunare pentru veto-ul Vienei față de aderarea României la Spațiul Schengen.