PNL și PSD speră ca greva din educație să se încheie cât mai curând, de preferat în această săptămână, pentru ca schimbarea de premieri să poată avea loc, susțin surse politice.

Dacă greva din educație se termină zilele acestea, imediat ar urma ca Guvernul Ciucă să demisioneze și să înceapă consultările cu președintele Klaus Iohannis, desemnarea lui Marcel Ciolacu premier, audierea miniștrilor propuși în Parlament, votul de învestire și apoi depunerea jurământului.

Toate acestea, susțin sursele, ar putea să se întâmple rapid, însă dacă greva continuă, Guvernul va fi condus tot de Nicolae Ciucă, cel puțin o perioadă.

Aceleași surse spun că acest calendar este discutat în Coaliție, dar fără să aibă la bază vreun semnal că profesorii s-ar putea reîntoarce la catedre.

De asemenea, mai spun sursele citate, Guvernul nu va mai lua nicio măsură privind creșterile salariale în educație, motivul fiind că nu sunt bani, astfel că așteaptă "să se sature" profesorii de grevă.

Scenariul potrivit căruia Guvernul să fie schimbat în zilele următoare ar fi fost discutat și cu președintele Klaus Iohannis, iar acesta ar fi transmis că vrea ca mai întâi să se termine greva.

Pe 26 mai, atunci când Nicolae Ciucă trebuie să își depună mandatul de premier, liderii Coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR au anunțat, de la Guvern, amânarea rotativei guvernamentale, pe fondul grevei generale din educație și a negocierilor fără succes dintre tabere.

Greva profesorilor amână rocada guvernamentală

Mai mult pe EurActiv »