Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat joi că oficialii europeni se află sub jurisdicția CJUE și nu pot fi anchetați de autoritățile naționale, potrivit Protocolului privind privilegiile și imunitățile.

Întrebat de dosarul deschis comisarilor Timmermans și Jourova de Secția de anchetare a magistraților referitor la fapte săvârșite în execitarea atribuțiilor de serviciu, Margaritis Schinas le-a reamintit autorităților române că toți oficialii Uniunii Europene sunt subiecți ai jurisdicției Curții Europene de Justiție, iar autoritățile naționale nu au competența de a-i cerceta. 

Schinas le-a mai explicat autorităților române că există un Protocol privind privilegiile și imunitățile, anexat tratatelor europene și semnat de toate statele membre, inclusiv România.

Ce spune acest Protocol?

Articolul 8: Membrii Parlamentului European nu pot fi cercetaţi, reţinuţi sau urmăriţi datorită opiniilor sau voturilor exprimate în cadrul exercitării funcţiilor lor.

Articolul 9: Pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază:

(a) pe teritoriul naţional, de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări;

(b) pe teritoriul oricărui alt stat membru, de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală.

Articolul 11: Pe teritoriul fiecăruia dintre statele membre şi indiferent de cetăţenia lor, funcţionarii şi agenţii Uniunii:

(a) beneficiază de imunitate de jurisdicţie pentru actele îndeplinite de aceştia, inclusiv afirmaţiile scrise sau verbale în calitatea lor oficială, sub rezerva aplicării dispoziţiilor din tratatele care reglementează, pe de o parte, răspunderea funcţionarilor şi agenţilor faţă de Uniune şi, pe de altă parte, competenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de a decide asupra litigiilor dintre Uniune şi funcţionarii, respectiv alţi agenţi ai Uniunii; aceştia beneficiază de imunitate şi după încetarea funcţiilor lor.

În acest context, purtătorul de cuvânt al CE a evocat ”marea îngrijorare” exprimată miercuri de Bruxelles referitor la statul de drept în România.

Totodată, Schinas a precizat că nu a fost primită o notificare oficială, informația despre dosar fiind aflată din presă.