Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat marţi, răspunzând unei întrebări, că vor fi luate măsuri decisive şi rapide în cazul modificării legislaţiei anticorupţie din România.

Întrebat dacă vor fi luate măsuri "decisive şi rapide" în cazul în care se vor face modificări la legislaţia anticorupţie din România - aşa cum a declarat în urmă cu două săptămâni Frans Timmermans - şi dacă s-a discutat acest subiect în cadrul Colegiului comisarilor, Schinas a precizat: "Da, am discutat acest punct. Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans ne-a informat cu privire la situaţia statului de drept în Polonia şi România. Dacă întrebarea dvs e dacă vor fi luate măsuri decisive şi rapide în cazul menţionat, atunci răspunsul este da. Da, se va întâmpla, iar Colegiul a fost informat asupra acestui lucru".

Pe 3 aprilie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție.

El a spus că Executivul european va acționa imediat, dacă vor fi emise ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, "în termen de câteva zile", dar nu a precizat care vor fi aceste acțiuni.

Timmermans a vorbit despre proiectul de OUG pentru modificarea Codului Penal și a spus că în ultimele 10 zile Comisia Europeană "a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu meargă în această direcție".

Până la urmă, Guvernul nu a adoptat ordonanţele de urgenţă, dar modificările au fost trecute rapid prin Parlament săptămâna trecută.  

În ziua modificării, Comisia Europeană a transmis că va analiza cu atenţie modificările adoptate, înainte de a decide ce va face în continuare.