Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat marți, răspunzând unei întrebări, că vor fi luate măsuri decisive și rapide în cazul modificării legislației anticorupție din România.

Întrebat dacă vor fi luate măsuri "decisive și rapide" în cazul în care se vor face modificări la legislația anticorupție din România - așa cum a declarat în urmă cu două săptămâni Frans Timmermans - și dacă s-a discutat acest subiect în cadrul Colegiului comisarilor, Schinas a precizat: "Da, am discutat acest punct. Prim-vicepreședintele Frans Timmermans ne-a informat cu privire la situația statului de drept în Polonia și România. Dacă întrebarea dvs e dacă vor fi luate măsuri decisive și rapide în cazul menționat, atunci răspunsul este da. Da, se va întâmpla, iar Colegiul a fost informat asupra acestui lucru".

Pe 3 aprilie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție.

El a spus că Executivul european va acționa imediat, dacă vor fi emise ordonanțe de urgență privind modificarea Codurilor penale, "în termen de câteva zile", dar nu a precizat care vor fi aceste acțiuni.

Timmermans a vorbit despre proiectul de OUG pentru modificarea Codului Penal și a spus că în ultimele 10 zile Comisia Europeană "a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu meargă în această direcție".

Până la urmă, Guvernul nu a adoptat ordonanțele de urgență, dar modificările au fost trecute rapid prin Parlament săptămâna trecută.  

În ziua modificării, Comisia Europeană a transmis că va analiza cu atenție modificările adoptate, înainte de a decide ce va face în continuare.