Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că pe data de 14 septembrie se reia școala pentru majoritatea elevilor. De asemenea, potrivit acestuia, reluarea anului școlar se reia în funcție de trei scenarii privind evoluția COVID-19.

"Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge fizic la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru școli, dar vor fi folosite pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor", a afirmat Klaus Iohannis. 

Potrivit lui Iohannis, cele trei scenarii despre reluarea școlii se aplică în funcție de evoluția zonală a epidemiei.

"Aceste trei scenarii sunt scenariul <verde>, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă scenariul <galben>, între unu și trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, și scenariul trei, <roșu> când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă", a explicat președintele.

Klaus Iohannis a mai precizat că decizia de reluare sau nu a cursurilor în fiecare localitate se va lua de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

"În consecință, pentru fiecare școală în parte, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde, asta însemnând toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale - sau, dacă se merge pe scenariul trei – <roșu>, când nimeni nu merge la școală și totul se desfășoară online; sau scenariul <galben>, scenariul doi, de risc mediu, care înseamnă că o parte din activități se ține în școală și o parte se ține în online", a mai spus el.

Iohannis a mai punctat că Bucureștiul se află în zona verde, la fel ca majoritatea localităților din țară. Totodată, dacă într-o localitate crește numărul de infecții, școala se închide.

"Un număr de câteva sute de localități, la momentul acesta, când vorbim, încă o dată, măsurătoarea se va face atunci când e să înceapă școala, deci la momentul acesta, ca și exemplu, sunt câteva sute de localități din România care intră în scenariul <galben> și sunt numai 50 de localități în România care astăzi s-ar încadra în scenariul <roșu>. De asta am spus: școala va începe pentru majoritatea elevilor, iar dacă într-o localitate numărul de cazuri crește, atunci școala se închide pentru acea localitate sau pentru acel cartier. Nu se poate face o închidere per ansamblu, fiindcă nu este motivată epidemiologic.", a explicat șeful statului.

Întrebat ce se va întâmpla cu părinții care trebuie să lucreze și nu pot sta acasă cu copiii care fac școală online, acest a replicat: "Este în discuție un scenariu similar ca cel pe pe care l-am avut în starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor să stea cu copiii acasă."

Totuși, Klaus Iohannis a mai spus că, dacă va fi o creștere semnificativă a numărului de cazuri și specialiștii nu recomand începrea școlii, atunvi se va amâna debutul noului an școlar.

+++

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, începând că ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema educației cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, dar și cu alți membri ai Guvernului.